Vas megyében is megjelentek a katonák a határon

Vas megyében is megjelentek a katonák a határon. Magyarország a kialakult járványügyi helyzet következtében szeptember elsejével lezárta határait, a honvédség pedig segíti a rendőrség munkáját.

Merklin Tímea

magyar katonák a határátkelőkön; képünk Kőszegnél készült

Fotó: Ohr Tibor

Tájékoztatást kértünk a Honvédelmi Minisztérium sajtó­osztályától, hogy pontosan mi a katonák feladata, szerettük volna tudni azt is, hogy milyen védőfelszerelésük van.

Azt a választ kaptuk, hogy a Magyar Honvédség – az Országos Rendőr-főkapitányság kérelme alapján – megerősítő támogatást nyújt a szom­szédos európai uniós tagállamokkal közös határszakaszokon, Zala, Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Vas megyében.

Magyar katonák a határátkelőkön; képünk Kőszegnél készült
Fotó: Ohr Tibor

A katonák a határátkelők és a zárt határszakaszok ellenőrzését hajtják végre, önállóan, a rendőrség koordinációja mellett. A küldetés nem ismeretlen számukra, hiszen tavasszal már elláttak hasonló feladatot. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya kommunikációs tisztjének levelében hangsúlyt kapott, hogy a cél itt is a világjárvány terjedésének lassítása, valamint a magyar lakosság egészségének megóvása.

 

Amint megtudtuk, minden katona megkapta a szükséges, kifejezetten erre a szolgálatra szóló elméleti és gyakorlati felkészítéseket. A katonák rendelkeznek a megfelelő járványügyi védőfelszerelésekkel, így mindenkinél van sebészi orr- és szájmaszk, gumikesztyű és kézfertőtlenítő szer. Ezek használata és a biztonsági távolság betartása együttesen garantálja a fertőzés terjedésének megakadályozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában