Több feladatot is találhatunk a korosodó telefonoknak

2020.10.29. 07:00

Mire jó a régi mobil?

Sokunknak lapul a fiók mélyén a régi telefonunk, amit már nem használunk, viszont nem adtuk el használtan. Mindenesetre az biztos, hogy találhatunk feladatot ezeknek a korosodó okos­eszközeinknek is. Íme néhány példa.

Horváth Balázs

Zenelejátszónak vagy távirányítónak is használhatjuk

Fotó: Horváth Balázs

A tudomány javára

Egy régi telefon alkalmas lehet arra, hogy különböző tudományos kutatásokban vegyünk részt, vagy a betegségekkel szembeni küzdelem szolgálatába állítjuk ezeket a készülékeket. Még egy pár éves, mostanra lecserélt telefon is olyan számítási kapacitásokkal bír, amelyekről például a kilencvenes években csak álmodhattak a tudósok. Szóval több ilyen készülék összekapcsolása a világon még a szuperszámító­gépek számítási kapacitásait is megelőzheti.

Könyv- és hírolvasó

Használhatjuk arra is a régi telefont, hogy amíg a telefonunk töltőn van, addig ezen olvasunk híreket vagy e-bookot, esetleg a közösségi média történéseit böngészhetjük úgy, hogy a fő telefonunk nem merül közben.

Távirányító helyett

Megtehetjük, hogy a telefont a nappaliban hagyjuk, és az okos­eszközeinket vezérelhetjük vele. Szinte minden háztartásban van már legalább egy televízió, amit telefonról lehet irányítani, ha pedig több készülékünk van, például tévéboksz vagy erősítő, akkor akár több távirányítót is kiválthatunk ezzel az egy eszközzel. Okosotthon esetén pedig a házban szinte mindent vezérelhetünk erről a készülékről a világítástól a klímáig.

Zenelejátszónak vagy távirányítónak is használhatjuk Fotó: Horváth Balázs

Médialejátszó

Szintén hasznos lehet, ha a készülékre telepítünk zene vagy film streaming applikációkat, de akár online rádióadásokat is hallgathatunk vele. A televízióval vagy az erősítővel megosztva azonnal ki is hangosíthatunk vagy vetíthetünk.

Biztonság

A régi telefonokban is van kamera, még ha nem is tökéletes minőségű. Több applikációt is találunk, amik ezeket a készülékeket biztonsági kamerává „változtatják”. Értesítést küldenek mozgás esetén, felvételt készítenek, és azonnal el is tudják ezt küldeni nekünk. Jó szolgálatot tehetnek egy hétvégi házban vagy otthon is.

Bébiőr

Olyan applikációkat is találunk, amelyekkel a régi mobil bébiőrnek is használható. Azonnal értesít minket, ha a baba sírni kezd vagy hangokat ad ki, de beszélhetünk is a gyerekhez ezeknek az appoknak a segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában