A rendkívüli helyzetben a pincérek is futárnak állnak – Vasi vendéglátósokkal beszélgettünk

A pincérek futárnak álltak, ajándék üdítő a vendégnek, kiszállítás karácsonykor. Örülnek az adócsökkentésnek a vendéglősök, akik – mivel túl akarnak élni – megtartják a kedvezményt.

Budai Dávid

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Nem változtak az árak

Lassan egy hete, hogy bezártak az éttermek és a kocsmák, ez azonban nem jelent teljes leállást, hiszen sok helyen felpörgött a kiszállítás, mások pedig személyesen mennek el az ételükért, mivel „csak” a helyben fogyasztás tilos. A megváltozott helyzet miatt nehéz helyzetbe került vendéglátósokon a kormány azzal próbál segíteni, hogy 5 százalékra csökkentették az áfa mértékét az elvitelre vagy a házhozszállítással értékesített étel és ital esetében.

Sokan azt gondolták, hogy az áfacsökkentéssel egyszeriben olcsóbbak lesznek az ételek 22 százalékkal, de a tapasztalat az, hogy az éttermek 99 százaléka nem változtatott az árain. Ez persze érthető, a kormányzati segítség a vendéglősöknek szól, az ő túlélésüket csak úgy segíti az adócsökkentés, ha a kedvezményt megtarthatják.

Varga Mónika és párja még a nyáron nyitották meg kávézójukat Szombathelyen, a Kőszegi utcában. Ők a nyilvánvaló forgalomcsökkenés ellenére sem zártak be, kitartanak. A Modam törzsvendégei közül sokan rendre meg is jelennek, és elviteles poharakba kérik megszokott kedvencüket a megszokott áron. Sőt vannak új vásárlók is, hiszen a környéken gyakorlatilag minden kávézó bezárt, forgalmuk egy része pedig értelemszerűen náluk landolt.

Mónika elmesélte azt is, hogy míg korábban reggelizni jártak hozzájuk és délutánonként ültek be egy-egy kávéra, addig most inkább a déli időszak az erős. Ennek oka, hogy akik a környéken ebédeltek, ott helyben itták meg a kávéjukat is, most viszont, hogy helyben fogyasztásra nincs mód, a vendégek – miután fölszerelkeztek az étellel – hozzájuk ugranak be egy kávéért. Amennyiben valóban csak egy hónapig tart a kényszerszünet, nem lesz gond, ha tovább, akkor már azért nehezebb lesz, márpedig Mónika szerint fel kell készülni erre is.

Germán Ervin, a sitkei Borostyánkert tulajdonosa sem csökkentett árat, azonban szeretett volna adni az adókedvezményből vendégeinek is: ajándék üdítővel kedveskedik azoknak, akik az étlapról rendelnek. Az áfacsökkentés nem érintette a kiszállítás díját, ám ez a Borostyánkertnek mindegy is, egyfelől mert náluk elenyésző számú kiszállítás van csak, másrészt, ami van, az ingyenes. Az elviteles ételek forgalma egyébként nagyot nőtt, főleg a hétvégén, de összességében a normális működéshez képest nagy a visszaesés náluk is. Ők a márciusi kényszerszünet után is igényeltek bértámogatást, ahogyan egy kollégájuk után most is élnek majd a lehetőséggel, ezekkel a könnyítésekkel pedig át fogják vészelni a mostani nehéz időszakot, ami azért felkészültebben érte őket, mint a tavaszi leállás – tudtuk meg. Az igazi érvágást a Borostyánkertben egyébként nem is a helyben fogyasztás tiltása jelenti, hanem a céges összejövetelek elmaradása.

Alkalmazkodtak a helyzethez

Érezhetően megugrott a házhoz szállítások száma az elmúlt egy hétben, főleg a délutáni órákban csörög sűrűbben a telefon – tudtuk meg Szabó Katalintól, aki a szombathelyi Május 1. étteremben felszolgáló, illetve most újabban futár: alkalmazkodtak a helyzethez, így a kiszállítást segítik a pincérek is. Katalin elmondta, az árakon ők sem változtattak, de egy változás van: december 24-én eddig is volt náluk ételkiszállítás, de az idén bevállalják 25-én és 26-án is. Akárhogyan is, a forgalom visszaesése így is jelentős, és nekik is fájó, hogy nem lehet rendezvényeket tartani.

Fotó: Cseh Gábor / VN

Veszítettek a forgalomból

– Az a tapasztalat, hogy a rendezvényeket nem pótolják, egyszerűen csak elmaradnak – ezt már Böndicz Tibor, a szombathelyi Csupor étterem tulajdonosa mondta. Úgy becsüli, a forgalmuk 30 százalékát biztos elveszítették az elmúlt egy hétben. Ők sem tudtak árat csökkenteni, de megemelték kiszállító kapacitásukat. – Az áfacsökkentés komoly segítség, de a vendéglátósok nincsenek könnyű helyzetben így sem, mégsem szabad most panaszkodni, és én úgy látom, mindenki meg is érti a helyzetet, vendégek, szakmabeliek egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában