Elkezdődött már az influenzajárvány? Az operatív törzs a Vas Népe kérdésére is válaszolt

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint a 46. héten 9700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, miközben az influenzavírus jelenlétét egyelőre egyetlen mintában sem igazolták.

Vas Népe

Az előző influenzaszezonban hasonló esetszámot csak január második hetében regisztráltak. Ezzel kapcsolatban lapunk azt kérdezte az operatív törzstől: vajon másfél hónappal korábban lesz idén az influenzajárvány, vagy ezek az influenzaszerű tünetek valójában koronavírusos esetek, csak mivel nem történik tesztelés, ezeket az eseteket is (a hasonló tünetek miatt) az influenzaszerű megbetegedésekhez sorolják?

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta, egyelőre nem kezdődött el az influenzajárvány Magyarországon. Az influenza-figyelőszolgálat folytatja a tevékenységét – ez minden évben a 40. héttől a következő év 20. hetéig tart. A részt vevő háziorvosok a lakosságnak mintegy 20 százalékát figyelik ilyen szempontból. Ha influenzának diagnosztizálnak klinikailag egy esetet, akkor a sentinel orvosok (őrszemek) mintát vesznek a betegtől. A garatmintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumában vizsgálják. A tiszti főorvos hozzátette: ebben a szezonban mindössze egyetlen B típusú influenzatörzset tudtak kimutatni és további három rinovírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában