Milyen sorsa lehet egy Covid idején megjelenő könyvnek?

2020.11.17. 17:30

Lesz vajon V generáció? – Gergye Rezső piacokon bukkan fel a karantén könyvével

Viru(lá)s című kötete, amely amint megjelent, máris elvágta az olvasókhoz vezető megszokott utakat a veszélyhelyzet. A tervezett találkozók elmaradnak, viszont a szerző megjelenik vele piacokon.

Merklin Tímea

20201106 Vasvár Viru(lá)s címmel jelent meg Gergye Rezső (képen) a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ népművelőjének könyve a tavaszi karantén alatt írt Facebook-szösszenetekből a Szülőföld Kiadó gondozásában. A kötetet mutatták be a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

A kötet a tavaszi karantén alatt írt Facebook-szösszenetekből szerkesztve jelent meg. Az írások papírra nyomott formája éppen azt hivatott volna előmozdítani, hogy a virtuális térből áthozza és összegyűjtse a földi valóságba azokat, akik figyelemmel kísérték, vagy nem követték – mert még ma is vannak jó páran, akik nem az internetes közösségi oldalakon élik az életüket –, de kíváncsiak rá. A könyvbemutató még megvolt a Békeházban, ahol minden harmadik széken ültek, de roadshow nem lesz a kihirdetett veszélyhelyzet miatt, legalábbis egyelőre nem. A kötet nem veszti aktualitását, hiszen a járvány szülte, annak bármelyik időszakában érvényes üzeneteket hordoz, utána pedig majd kordokumentumként (is) szolgál.

A Viru(lá)s print megjelentetését a Szülőföld Kiadó vállalta fel. Vezetője, Farkas Csaba a koronavírus kiszámíthatatlan társadalmi hatásaival kapcsolatban felveti: vajon formálódik-e egy V generáció (X, Y és Z elnevezések nyomán), amelyben az egyének közös nevezője nem kulturális és/vagy egyes technikai eszközökhöz, internethez, közösségi médiához vagy más fogyasztási javakhoz való hozzáállás, hanem egy globális történés, a Covid–19-járvány kitörése?

Az is kérdés, hogy amennyire a vírus szétrobbantja az „élő” közösségeket, hazaküldi az embereket, és virtuális térbe száműzi a közösségi életet, működik-e a másik oldalon, hogy felértékelődnek a megritkult személyes találkozások? Felértékelődik-e embernek az ember?

Gergye Rezső az elmaradó író-olvasó találkozók helyett szabadtéri találkozásokat hív létre: kivitte könyvét a vasvári és a nádasdi piacra, és máshova is készül. Szerdán ismét a vasvári piacon találkozhatunk vele: kézzel fogható formában odateszi a gondolatait, ahol egyébként is helyi termékek vannak, szellemi portékája így bekapcsolódik a helyi értékek fórumába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában