két hét múlva költözhetnek az alsósok

2020.11.06. 07:00

Régi álom valósul meg Szentpéterfán – Kormánytámogatásból ötszázmillió forint jut iskolabővítésre

Akár már két év múlva beköltözhetnek az alsósok a főépületbe, mivel egy félmilliárd forintos támogatásnak hála, valóra válthatja a falu évtizedek óta dédelgetett álmát, az iskolabővítést.

Budai Dávid

20201105 iskola felújításának bejelentése, Fodor István tankerület elnöke V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Ják, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Szentpéterfai Horvát-Magyar Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola 500 millió forintot fordíthat intézménybővítésre, köszönhetően annak a támogatásnak, amiről október végén jelent meg a kormányhatározat. A tervezett fejlesztés részleteit csütörtökön délelőtt ismertették az iskola udvarán.

– A most elnyert forrással egy közel harmincéves álom valósul meg, mivel az iskola alsó négy osztálya a főépülettől egy csaknem egy kilométerre lévő másik épületben van elhelyezve, ami komoly nehézséget jelent a tanároknak a napi munkában, hiszen ők a két helyszín között kénytelenek ingázni. A legfontosabb, hogy őket felhozzuk ide, de sok egyéb mellett tervezünk egy nyelvi labort is – árulta el Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester, miközben a jelenlévőknek megmutatta, hol fog kapcsolódni az új épületszárny a régi, 1963-as iskolaépülethez, amit most szintén felújítanak majd. A faluban valóban több évtizede tervben van az iskolabővítés, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy ugrásra készen, kész tervekkel várták, mikor nyílik lehetőségük a megvalósításra, és már jó előre területeket vettek a szomszéd telkekből is, hogy egy esetleges bővítés esetén jusson hely mindennek.

V. Németh Zsolt, Fodor István és Skrapitsné Jurasits Ágnes a nemzetiségi általános iskolánál
Fotó: Szendi Péter / VN

A polgármester abban bízik, hogy iskolájuk a hozzáépítés után még vonzóbb lesz, pedig a hetvenfős gyerekseregben már most is vannak felsőcsatáriak, pinkamindszentiek, sőt időnként érkeznek hozzájuk a határon túlról is.

A támogatás elnyeréséért az elmúlt két évben nagyon sokat tett V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, aki beszédében a szentpéterfai közösség életerejét emelte ki, amelynek – mint mondta – meghatározó eleme az iskola, így bővítése remélhetőleg jól szolgálja majd a falu pezsgő közösségi életét. Reményei szerint akár már két év múlva állhat is az új épület. A szintén jelen lévő Fodor István tankerületi igazgató arról beszélt, hogy ők 2013 óta fenntartói az intézménynek, így pontosan tudják, hogy a kétlaki élet milyen nehézségekkel jár, és bár eddig is megpróbáltak megfelelő körülményeket biztosítani az alsósoknak, a mostani beruházás valóban 21. századi környezetet teremt majd. – Ez a közösség megérdemli, hogy méltó körülmények között tudja megtartani saját identitását – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában