A vakcina jelenti a fényt a Covid-alagút végén – Széll Kálmán és Puskás Tivadar is nyilatkozott

Bizonytalanok az általunk megkérdezett Vas megyeiek azzal kapcsolatban, kérjék-e a koronavírus elleni védőoltást. Többen tartanak az esetleges mellékhatásoktól, keveseknek számít azonban, hogy melyik országból származik az oltóanyag. A szakemberek egyöntetűen a vakcina beadatását javasolják.

Cseh-Egyed Bernadett

20201218 Vas megyeieket kérdeztünk az oltásról, A képen: Puskás Tivadar és Széll Kálmán, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

Több mint kétszázezren regisztráltak eddig online vagy postai úton a koronavírus elleni védőoltásra – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a két ünnep között érkeznek az első adag vakcinák, ezeket először – önkéntes alapon – az egészségügyi dolgozók kapják meg.

Kíváncsiak voltunk, a Vas megyeiek döntöttek-e már az oltás beadatásával kapcsolatban, élnek-e az egyébként kötelezettséggel nem járó regisztráció lehetőségével. Tapasztalataink szerint a fiatalok többségét nem foglalkoztatja a kérdés, az idősebbek pedig bizonytalanok. Többen tartanak az oltási reakciótól, találkoztunk olyannal is, aki szerint erős immunrendszer mellett nincs rá szükség, és volt olyan is, aki elég tapasztalatra vár.

Azokat, akik azt mondták, hogy kérik az oltást, egyáltalán nem foglalkoztatja az oltás típusa és származási helye, szerintük ezt a kérdést mindenképpen szakemberekre kell bízni.

Dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky-kórház osztályvezető főorvosa lapunknak úgy fogalmazott: aki gondolkodik az oltás beadatásán, annak azt kell mérlegelnie, az esetleges múló oltási reakció vagy a valódi betegség veszélyesebb-e számára. Elmondta: csak olyan oltóanyagot lehet majd használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség engedélyez. A Pfizer/BioNTech vakcinájáról várhatóan néhány napon belül döntenek. Az országban most a legfontosabb az oltópontok kijelölése, és a majd ott szolgáló személyzet megszervezése. A Markusovszky-kórházban az egészségügyi dolgozókat oltják majd, a lakosság számára máshol alakítanak ki oltópontot.

– Bízom a magyar szakemberekben és az egészségügyben, de nem hiszek az álhírterjesztőknek – mondta lapunknak Széll Kálmán, Szombathely díszpolgára, nyugalmazott főorvos, aki már regisztrált is a védőoltásra. Elmondta: a járványt nyáj immunitással lehet legyőzni, ehhez pedig szükséges, hogy az országban élők többsége védettséget szerezzen.

Hasonlóképpen vélekedik a kérdésről Puskás Tivadar, a város korábbi polgármestere, mentőorvos. Kiemelte: a járvány egyaránt veszélyes az egyénre és a visszafogott élet, gazdaság miatt a fejlődésre, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban.

– Legyőztük már a pestist és a himlőt. Átmeneti veszteségek árán ugyan, de több világjárványból nyertesen jöttünk ki. Ahhoz, hogy ez most is így legyen, kell a védőoltás. Fontos, hogy mindenki beoltassa magát – hangsúlyozta.

Olvasóink véleménye

Perintfalvi László 71 éves, Szombathely: Még nem regisztráltam, de gondolkodom rajta. Nem befolyásol, honnan érkezik a vakcina. Az influenza elleni védőoltást is megkaptam, igyekszünk minden óvintézkedést betartani.

Ráczné Horváth Edit 44 éves, Rádóckölked: A régi oltások, amiket kapnak a gyerekek, jól működnek. Ha most is lenne rá garancia, hogy semmi következménye nem lesz, beadatnám, de így, hogy nem tudni, nem kérem.

Lőrincz Ferenc 80 éves, Szombathely: A feleségem allergiás, így ő nem meri beadatni, én 80 százalékra merem mondani, igényelni fogom a vakcinát. Évek óta kérem az influenza elleni védoltást is.

Kiemelt képünkön: Puskás Tivadar és Széll Kálmán is azt javasolja: kérjük a koronavírus elleni védőoltást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában