Emlékezzünk 2020-ra

2020.12.21. 20:00

Hős szombathelyi takarítónő, óriáskerék és az év első vasi babája vezette a híreket januárban

Mutatjuk, hogy indult 2020, mi érdekelte leginkább a Vas megyeieket.

vaol.hu

Szombathely látképe, akkor még az óriáskerékkel

Fotó: Cseh Gábor

Közeledik az év vége, még ebben a helyzetben is hamarosan már minden a karácsonyi előkészületekről, az ünnepek meghittségéről kezd szólni, majd elbúcsúzunk 2020-as évtől, és köszöntjük a 2021-et. Az biztos, hogy a koronavírus-járvány miatt egy egészen különös, sok megpróbáltatással teli évet hagyhatunk hátra, hiszen a vírus sok mindent felülírt.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is egy kis múltidézésre invitáljuk olvasóinkat. Összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, aminek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2020-as esztendő. Vegye fel a múltbalátó szemüveget, és tartson velünk.

Év végéig minden nap egy-egy hónapot mutatunk be, egészen december 30-ig bezárólag. Kategorizáltuk a legolvasottabb cikkeink listáját, hogy különbféle tartalmak közül válogathassunk. Januárban Magyarországon még nem ütötte fel a fejét a járvány, szerencsére az év első hónapja koronavírusmentesen zajlott. Nézzük meg tehát mik történtek 2020 januárjában…

Helyi kék hírek

Sajnos mindössze néhány óra telt el a 2020-as évből és máris egy tragédiáról kellett beszámolnunk. Míg jellemzően az öröm percei az új év kezdete, Uraiújfaluban nem csak vidámságról szólt az ünnep: lángok csaptak fel az egyik helyi családi ház szobájában, egy középkorú asszony füstmérgezést kapott: életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni, csak a halál beálltának tényét tudták megerősíteni. Csak remélni tudjuk, hogy ezúttal nem ehhez hasonló szörnyűséggel indul az új év. Az esettel kapcsolatban a teljes cikket ITT olvashatja el.

Nem meglepő, hogy sokakat érdekelt az a történet, amelyet egy amerikai forgatókönyv is megirigyelne. Valóságos krimi zajlott január 8-án hajnalban, az akkor még Cinema Café névre hallgató kávézóban. Amikor mások az igazak álmát aludták, a népszerű szombathelyi vendéglátóegységet éppen kirabolta egy besurranó tolvaj. A takarítónő hihetetlen lélekjelenlétének és a rendőrök intézkedésének köszönhetően nem lopták el a bevételt és a váltót. A kávézó üzemeltetője, Hetényi Norbert, és a hős takarítónő, Kótainé Zsoldos Gizella mesélte el részletesen lapunknak, hogyan történt a filmekbe illő jelenetsor. Erről ITT írtunk részletesen.

Kótainé Zsoldos Gizella is belépett a hétköznapi hősök táborába
Fotó: Cseh Gábor

Helyi közélet

Egy kisgyerek érkezése mindig nagy boldogságot jelent egy család életében. Az év első vasi babáját mindig nagy figyelem övezi, ez idén sem volt másként. Az erről szóló cikkünket rengetegen olvasták. A történet úgy kezdődik, hogy eseménytelenül telt az éjszaka a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szülészeti Osztályán egészen hajnali fél háromig, amikor három kismama érkezett szülési fájdalmakkal az egészségügyi intézménybe. Dr. Tófalvi Krisztina szülész-nőgyógyász szakorvostól megtudtuk: a három kismama közül egyikük volt csak olyan állapotban, hogy hamarosan világra hozhatja gyermekét. Január első napjának reggelén, 6 óra 54 perckor, 3180 grammal és 50 centiméterrel született meg Laura, aki az idei esztendő első kisbabája lett Vas megyében. A teljes cikket ITT olvashatja.

Nagy újdonságnak számított tavaly az óriáskerék, amit a szombathelyi Fő téren állítottak fel. Minden jónak vége szakad egyszer, tartja a népszerű mondás: vízkeresztkor, vagyis január 6-án kezdték el a karácsonyi vásár legfőbb attrakciójának bontását. A kerék üzemeltetőjét, Horváth Mihálynét kérdeztük az időszakról, aki érdeklődésünkre elmondta: az eszköz nem hozta meg a várt népszerűséget, de összességében mégis pozitívan nyugtázza. Cikkünket a témában ITT olvashatja. Azt nem tudni, hogy idénre terveztek-e hasonló projektet, azt viszont igen, hogy a koronavírus-járvány 2020-ban felülírta a karácsonyi vásárokat.

Szombathely látképe, akkor még az óriáskerékkel
Fotó: Cseh Gábor

Nagy népszerűségnek örvendett a Gyula farmról szóló írásunk, aminek sajnos egy hír adott apropót. Nemcsak a családtagjai és a barátai siratták a január elején elhunyt Horváth Gyulát, a rábapatyi vadasfarm alapítóját. Szarvasok és őzek várták reggelente, hogy dudaszóval köszöntse őket. Hatvanhat éves volt, álmában érte a halál. Jó szíve volt, mégis az vitte el, mondják, akik ismerték. Részletesen ITT számoltunk be a Gyula farm történetéről.

Helyi életstílus

A nagy osztrák-magyar élelmiszerteszt

Laboratóriumi méréseknek és érzékszervi teszteknek vetett alá 280 terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azt elemezték, hogy a nyugat-európai élelmiszergyártók hátrányos helyzetbe hozzák-e a magyar fogyasztókat azzal, hogy eltérő vagy gyengébb minőségű élelmiszereket készítenek a magyar piacnak. Ennek apropójából teszteltünk mi is.

Fűszereket, tejterméket, konzerveket, édességet, alkoholt hasonlítottunk össze. A sörökben nem csalódtunk
Fotó: Szendi Péter

Mivel Vas megye közel van a határhoz, sokan dolgoznak a szomszédos országban, ezért nem meglepő, hogy rengetegen olvasták cikkünket:

Vajon tényleg más mogyorókrémet, joghurtot és fűszereket kapunk Ausztriában? Furdalt minket a kíváncsiság, ezért rögtönzött tesztkonyhánkban kóstoltunk magyar és osztrák natúr joghurtot, kisgyerekeknek való gyümölcspépet, citromos sört, dobozos kukoricát, halrudacskát és nápolyit is. Húszperces autózással elérhető az első osztrák bolt, Rohoncig utaztunk egy szupermarketbe, aztán magyar megfelelőjébe, a városszéli élelmiszerboltba. Mindkét áruházban kapható azonos márkájú termékeket kerestünk. ITT részletesen beszámoltunk tapasztalatainkról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában