Visszatekintő

2020.12.31. 14:40

Újszülöttet hagytak a szombathelyi inkubátorban, nem nyithatott ki a Vásárcsarnok, tizennyolc napig volt lélegeztetőgépen, de legyőzte a koronavírust – Ez történt novemberben

Visszatekintőnkben sorra vesszük 2020 hónapjait, és összefoglaljuk azokat a cikkeket, amelyek a legjobban érdekelték olvasóinkat. Most érkeztünk el novemberhez.

vaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

A tizenegyedik hónapban két hír az újszülöttekről szólt, ahogy az egész évet, a koronavírus erősen áthatotta ezt az időszakot is, rendelkezések mellett beszámoltunk egy férfi fertőzéssel való hatalmas küzdelméről, helyi kék híreink között pedig illegális bevándorlókat fogtak Szombathely határában.

Koronavírus Vas megyében

November 10-én már mindenre rányomta a bélyegét a járvány, részben online oktatásra állt át több vasi iskola. Szerkesztőségünk felkereste a megyei városok képviselőit, hogy a legtöbb, leghitelesebb információt szerezzük az aktuális helyzetet illetően, amiből többek között kiderült, az említett időszakban Vasváron az igazoltan fertőzöttek száma 40-45 főre nőtt, Sárváron 80-an voltak hatósági házi karanténban, Körmenden pedig több helyen újra kötelezővé tették a maszk viselését. A teljes írásunkat IDE kattintva érheti el.

A hónap elején számoltunk be Kázár József koronavírus-történetéről, akit több mint egy hónapos kórházi kezelés, 18 nap lélegeztetőgéphez kötöttség után kapott vissza a családja. A férfi nagy strapabírású, erős alkatú, nem hagyta el magát. Lánya, Gabi minden egyes szót, eseményt naplóba rögzített, hogy soha ne felejtsék el, min mentek keresztül. Örökre hálásak minden kézért és minden mosolyért, az empátiáért. Lapunkon keresztül üzent azoknak, akik hasonló cipőben járnak: soha nem szabad feladni a reményt! A teljes történet ITT elérhető.

Fotó: Kalamárné Kázár Gabriella / VN

Helyi kék hírek

November elején egy idős nő holttestét fedezték fel Kisunyomban, a Petőfi Sándor utca egyik családi házában. A helyszínen a Katasztrófavédelem szakemberei, a készenléti rendőrök és egy rendőrségi bűnügyi helyszínelő autó is jelen volt. Nem megerősített információink szerint a családi házban egy rossz állapotú cserépkályhával fűtöttek és a kemény is el volt dugulva. A teljes cikk ITT érhető el.

A hónap tizedik napján nyolc olyan személyt fogtak el a rendőrök Szombathely határában a 87-es úton, akik nem tudták igazolni, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarország területén. Az illegális bevándorlókat egy német rendszámú Ford Focus kombi személyautóban fedezték fel, majd előállították őket. További részletek IDE kattintva érhetők el.

17-én szörnyethalt egy hatodik emeleti lakásból kiugró nő Szombathelyen. Minden további IDE kattintva érhető el.

Helyi közélet

Az elmúlt tizenöt évből csupán egy-két olyan esetet tudunk felidézni, amikor a Markusovszky kórház krízisinkubátorában kisbabát hagytak. A kórházi keresztségben a Szerencsés Eszter nevet kapó csecsemőről ily módon mondtak le a szülei. A megyeszékhelyen hosszú évek óta nem történt hasonló eset, egészen november elejéig. A kórház dolgozói 8-án, vasárnap 17 óra körül fedezték fel az inkubátorban fekvő csecsemőt, akit rögtön elláttak és elhelyezték a gyermekosztály intenzív részlegén. Ilyen helyzetben ugyanis ez az eljárás – tudtuk meg dr. Káldy Zoltántól, a kórház orvos igazgatójától. A teljes cikkhez kattintson IDE!

November 17-én a koraszülöttek világnapján Kunné Dancs Eszter és kislánya, Eliza történetét osztottuk meg olvasóinkkal. Az anyuka kendőzetlenül mesélt az első időszak megpróbáltatásairól, arról a folyton reménykedő, de teljesen megnyugodni sohasem tudó lelkiállapotról, amit talán csak egy édesanya ért igazán. Eliza szerencsére semmi fejlesztésre nem szorult, félévesen már ült, kétéves kora óta pedig folyamatosan beszél. Akárcsak a sorstársai, hatalmas küzdő, hihetetlen akarat lakozik benne. Ő a mi csodababánk – mondta Eszter, majd hozzátette, hogy minden egyes világnap és minden egyes születésnap megviseli. Mert tudja, hogy a történetük alakulhatott volna másképp is. A cikkért kattintson IDE!

Fotó: Kunné Dancs Eszter / VN

Sokakat érdekelt az is, hogy egy celli férfivel bővült a a rendőrség top 50-es körözési listája. A 21 éves Vermes Zsolt Krisztián celldömölki születésű, lopás miatt „szívesen látná” őt a Veszprémi Törvényszék, valamint a Zirci és a Szombathelyi Járásbíróság is. A cikket IDE kattintva olvashatja!

November 25-én számoltunk arról, hogy nem történt kegyeletsértés a Markusovszky kórházban. Több országos és helyi hírportál is foglalkozott azzal az olvasói levéllel, amelynek írója azt állította, a kórházban kegyeletsértő módon „tárolták” az elhunytakat. Az intézmény belső vizsgálata megállapította, hogy az elhunytakat vagy a rendelkezésre álló hűtőkben, vagy hűtött helyiségben oly módon helyezték el, hogy nem történt kegyeletsértés. A cikkért kattintson IDE!

Gyász

November 13-án elhunyt a Haladás VSE egykori vb-bronzérmes diszkoszvetője. Korábbi sporttársaitól kaptuk a szomorú hírt: 53 esztendős korában a Markusovszky kórházban elhunyt Horváth Attila. A kétszeres olimpikon az 1992-es barcelonai játékokon ötödik lett, egy évvel korábban világbajnoki bronzot nyert – ő volt a magyar atlétika első vb-érmese. Teljes cikkünkért kattintson IDE!

Helyi gazdaság

November 3-án adtunk hírt róla, hogy nincsen használatbavételi engedélye, ezért nem nyithat ki a Vásárcsarnok (az ügy azóta megoldódott, de akkor még napokig nem használhattok az árusok és a vásárlók az épületet). Így írtuk az esetről „Ki csalódottan, ki felháborodottan, más pedig egyszerű kézlegyintéssel vette ma reggel tudomásul: nem vásárolhat a Vásárcsarnokban. A felújítás után nem kapta még meg a használatbavételi engedélyt az üzemeltető, annak és a működési engedélynek a hiányában pedig – hiába készültek az árusok – nem nyithatott ki a komplexum.” További részletek IDE kattintva érhetők el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában