Válaszolt az operatív törzs a Vas Népe kérdésére – Az ellenanyag-képződés nem mindenkiben ugyanannyi

Sok koronavírusos beteg panaszkodik arra, hogy ugyan elméletileg túlesett a fertőzésen, néhány hét tünetmentesség után ismét előjönnek a tünetek. Megkérdeztük az operatív törzset: elkapható-e a vírus újra, néhány hónapon belül, esetleg a tünetek a korábbi fertőzés maradványtünetei? Továbbá érdeklődtünk afelől is, hogy ilyenkor fertőz-e még a beteg.

Polgár Patrícia

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszában elmondta: mivel a vírus immunológiája még jelenleg is kutatás alatt áll, nehéz megválaszolni a kérdést. A betegek különböző klinikai képet mutatnak, ugyanez a jelenség figyelhető meg vele párhuzamosan az immunológiai státuszban is. A szakember hangsúlyozta: a betegség átvészelését követően az ellenanyag-képződés nem mindenkiben ugyanannyi. Jellemzően a könnyű lefolyású betegek esetében kevesebb, vagy kevésbé mérhető mennyiségű ellenanyag keletkezik a szervezetben, ezzel szemben súlyosabb esetben magasabb az ellenanyag-szint.

- Jelenleg átlagosan hat hónapra teszik a tudósok azt az időszakot, amíg egy koronavírus-fertőzésen átesett beteg védettnek tekinthető. Azonban a közelmúltban olvasható volt olyan közlemény, amely csak néhány hónapot jelöl meg, mint védett időszakot. Ennek a megítélése mindenképpen az orvosnak a dolga. Ha valaki ismételten észleli magán a tüneteket, forduljon kezelőorvosához – tanácsolja Müller Cecília.

A sajtótájékoztatón emellett kitértek az elmúlt heti szennyvízminták vizsgálati eredményeire is. Ezek kimutatták, hogy míg Szombathelyen és Békéscsabán az átlagosnál egy kicsit magasabb adatokat mértek, addig Egerben emelkedett a koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben mért koncentrációja. Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron pedig csökkenő tendenciát mutattak ki.

Az operatív törzs teljes keddi sajtótájékoztatóját ITT tekintheti meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában