Egyre kevesebbszer van már szüksége a Vas megyei Mentőszolgálatnak a „red zónára”

Javulnak az országos koronavírus-statisztikák, egyre kevesebbszer van már szüksége a Vas megyei Mentőszolgálatnak a kijelölt statikus mintavételi pontjaira, az úgynevezett red zónára, elég kapacitásuk van arra, hogy háznál végezzék a tesztelést.

Polgár Patrícia

20200415, Budapest A koronavírus-járvány ideje alatt a mentősök is fokozott védőfelszerelésben dolgoznak. képen: mentősök a Vágóhíd utcai állomáson Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Fotó: MW-archívum

Sokaknak feltűnhetett, hogy ritkábban hívják be a tesztelendő személyeket a mintavételi pontokra, inkább otthonukban keresik fel őket. Azonban az ország több mint 60 helyszínén, így Vas megyében is működnek továbbra is a statikus mintavételi pontok.

Az országos tiszti főorvos eljárásrendje szerint a háziorvos megrendelése alapján, előzetes egyeztetés után továbbra is felkereshetőek egyeztetett időpontban a kijelölt mintavételi pontok – közölte megkeresésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Hozzátette, hogy az adott helyzettől függően változhat, hogy hol történik a mintavétel, ami annyit tesz, hogy amennyiben egy adott napon nem regisztrálnak meghatározott számú tesztalanyt, abban az esetben nem vezényelnek ki mintavevő személyzetet ezekre a pontokra, hanem felveszik őket arra a listára, amely alapján otthonukban keresik fel a pácienseket.

Megtudtuk, hogy a jelenlegi eljárásrend szerint a mintavevő elsőként antigén gyorstesztet végez, amelyhez elegendő az orrgaratból mintát vételezni. – A gyorsteszt pozitivitása a fertőzöttséget bizonyítja. A teszt eredménye 15 percen belül kiderül. Ezt a mentők és a koronavírus-gyanús személy is a helyszínen megvárja. Amennyiben a teszt negatív eredményt produkál, ugyanezen a helyen PCR-mintavétel történik, az eljárás során levett orr- és száj­garatmintát pedig továbbküldik laboratóriumi vizsgálatra.

Kisebb csökkenés észlelhető a hazai aktív fertőzöttek számában. Hétfőn 144 804 aktív beteget tartottak számon. Ezzel szemben az újonnan beazonosított fertőzöttek továbbra is egyre többen vannak. Tegnap 328 851 főre nőtt a hazánkban regisztrált, koronavírussal fertőzöttek száma. Vas megyében vasárnapról hétfőre újabb 43 személynél mutatták ki a koronavírust, így jelenleg 10 560 megbetegedésről tudunk a megyében.

Hazánkhoz hasonlóan a szomszédos országokban sem javul a helyzet. Az osztrák egészségügyi minisztérium hétfő délelőtt 1642 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Eddig 6357 ember halt meg a koronavírus következtében az országban. Ezenfelül legalább január 24-éig továbbra is érvényben maradnak a korábban bevezetett szigorítások.

A hét első napján Szlovéniában újabb 744 fővel 125 812-re nőtt a fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek jelenleg 19 525-en vannak dél-nyugati szomszédainknál.

Hétfőtől kisebb enyhítéseket vezetnek be az országban: szigorú feltételek mellett kinyithatnak az edzőtermek és az uszodák.

Kiemelt képünkön: Ha nincs annyi tesztalany, mindenkihez kimennek a mentők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában