Életbe lépett a kötelező regisztráció, mielőtt Ausztriába lépünk – mutatjuk az összes fontos dokumentumot, infót

Január 15-től, azaz péntektől kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lépett életbe mindenki számára, aki Ausztriába utazik. Kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, ingázók, átutazók, a halaszthatatlan családi okból (például temetés) beutazók. A szabály tehát nem vonatkozik a kenyerüket nyugati szomszédunknál kereső ingázókra.

kisalfold.hu

Fotó: Illusztráció

A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven.

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül – hívja fel a figyelmet a Magyar Konzuli Szolgálat.

2020. december 19-től Ausztriába korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) a következő, alacsony kockázatú országokból lehet beutazni: Ausztrália, Finnország, Írország, Izland, Japán, Új-Zéland, Norvégia, Dél-Korea, Uruguay, Vatikán.

Más országokból történő beutazások esetén minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Ez érvényes a Magyarországról beutazó személyekre is. Az Ausztrián keresztül történő tranzitálás – csak a feltétlenül szükséges megállással – továbbra is korlátozás nélkül lehetséges marad.

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.

A beutazás előtt az E/F nyomtatványt lehetőleg ki kell tölteni. A jogszabály és a mellékletei itt, itt, itt és itt érhetőek el.

Bővebb információkat ide kattintva olvashatnak!

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/januar-kozepetol-kotelezo-lesz-a-regisztracio-az-ausztriaba-utazoknak-4569070/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában