Komoly károkat okoz

2021.01.22. 07:00

Káros a kárókatona tömeges jelenléte

A nagy kárókatona minden télen komoly károkat okoz a hal­állományban, szerencsére csapatos megjelenésükről egyelőre nem érkezett jelentés. Gyérítésük a hónap végéig lehetséges.

Vas Népe

Fotó: Facebook.com/buboscinege/photos

A korábbi évekhez hasonlóan – a téli időjárástól és az állóvizek befagyásától függően – a hazai fészkelő állomány mellett megjelentek hazánkban az Észak-Európából érkező, kóborló nagykárókatona-csapatok. A horgászok és halőrök jelzései alapján néhány megyei vízterület kivételével jelentős számban még nem figyelhetők meg, azonban a szövetség fel szeretne készülni az esetlegesen nagyobb kóborló csapatok feltűnésére.

– Az alkalmanként 80-100 kormorán folyamatos jelenlétét nem nézhetjük tétlenül – mondta el Mesterházy József, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének halgazdálkodási csoportvezetője. A természetvédelmi kezelővel történő korábbi egyeztetést követően, a jogszabályban foglalt egyéb előírások mellett, megállapodás született arról, hogy védett vagy Natura 2000 hatálya alá tartozó területen fegyveres gyérítésre a természetvédelmi kezelő értesítése mellett csak abban az esetben kerül sor, ha két egymást követő napon a kormoránlétszám meghaladja a 30-at egy-egy állóvízen, illetve egy kilométeres folyószakaszon. A vadászatra jogosultakkal kötött megállapodás alapján a nem védett vagy különleges madárvédelmi területnek minősülő vízterületeken külön hatósági engedély nélkül végezhető a nagy kárókatona gyérítése január 31-éig.

„A gyors intézkedés lehetősége végett kérjük horgásztársainkat, hogy ha horgászvizeinken nagy tömegben látnak kormoránokat, azt telefonon jelezzék a területileg illetékes hivatásos halőrnek vagy a szövetség halgazdálkodási csoportvezetőjének a +36-30/311-0640-es számon” – áll a szövetség hozzánk eljuttatott közleményében. A nagy kárókatona haltermelésben és a természetes vízi halállományban okozott kártételének formáiról és jelentőségéről korábban már írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában