Ki nem kaphat védőoltást koronavírus ellen jelenleg?

Magyarországon is megkezdődött az új koronavírus elleni oltás. Ki nem kaphat jelenleg Covid–19-vakcinát? Ezzel kapcsolatban is írt legfrissebb összefoglalójában a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A járvány okozta nyomás miatt gyorsított vizsgálati és engedélyeztetési eljárással elsőként az amerikai–német ­Pfizer-Bio­N­­Tech messenger RNS-alapú védőoltása kapott zöld utat. Elsőként a felnőttek számára áll rendelkezésre a vakcina. Tizenhat év feletti életkortól kapható meghatározott sorrend alapján: ismert, hogy azok részesülnek először a védőoltásból, akik a legveszélyeztetettebbek – szerepel az alapellátó gyermekorvosok tudományos társaságának tájékoztatójában. Az öt gyermekorvos által készített írásból az is kiderül, hogy jelenleg ki nem kaphat védőoltást. A várandósokra vonatkozóan azt írják: nincs még elég adat oltásuk biztonságosságára, ezért várandósság alatt nem javasolt a védőoltás. Tervezett terhesség esetén a védőoltást követően három hónapos várakozás javasolt. Ugyanakkor a véletlen oltás várandósság alatt nem indokolja a terhesség megszakítását. A különböző nemzetközi ajánlások szoptatás alatt egyelőre nem javasolják a Covid–19 elleni védőoltást, de ennek oka szintén elsősorban az adatok hiánya – írják. A gyermekekkel kapcsolatban megjegyzik: 16 éves életkor alatt szintén nem rendelkezik az orvostudomány biztonságossági és hatékonysági adatokkal, ezért a gyerekek oltása jelenleg nem lehetséges. A Covid–19-védőoltás további ellenjavallataira is kitérnek: eddig az Egyesült Királyságból és az Amerikai Egyesült Államokból nyolc esetben jelentettek az oltást követő megfigyelési időben súlyos allergiás reakciót (anafilaxiát) több százezer beadott oltásból. Nem egyértelmű, hogy maga az oltás okozta-e a váratlan reakciót – felmerült a hírvivő RNS stabilitásáért felelős polietilén-glikol szerepe, amely nagyon ritkán okoz allergiás reakciót. Mindenesetre biztonsági okokból a további vizsgálatokig azt javasolják, hogy akinek korábban bármilyen védőoltásra, gyógyszerre vagy ételre súlyos anafilaxiás reakciója volt, ne kapjon Covid–19-védőoltást. Az, aki az első Covid–19-oltáskor allergiás reakciót mutatott, szintén nem kaphatja meg az oltási sorozat második részletét. Hozzáteszik: szerencsére ez várhatóan nem sok embert érint majd.

Egyéb enyhe allergia a kór­előzményben nem jelent ellenjavallatot, ilyenkor az oltás beadható – szerepel az összefoglalóban. Más oltásokhoz hasonlóan aktuálisan zajló lázas megbetegedés esetén elhalasztják a Covid–19-védőoltás beadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában