Kötelezővé teheti-e munkáltató a Covid–oltást?

Teheti-e kötelezővé a munkáltató a védőoltást? Van-e jogszabály, ami a felvételét előírja? Érheti-e hátrány azt, aki nem oltatja be magát? Dr. Kunecz Renáta munkajogászt a Covid-védőoltás munkajogi vonatkozásairól kérdeztük.

Tóth Kata

Erősen foglalkoztatja az embereket a koronavírus elleni oltás: munkahelyi, baráti, családi beszélgetések napi beszédtémája, hogy ki tervezi beoltatni magát és ki nem. Ha igen, vajon mikor kerül sorra? Ha nem, akkor dolgozhat, utazhat, szórakozhat-e kedve szerint? Tájékoztató kampányt indított a koronavírus elleni oltás regisztrációjával kapcsolatban a kormány, amely kimondja: össztársadalmi érdek, hogy a hatékony és biztonságos vakcinát minél többen beadassák.

Ezúttal munkajogi szempontból közelítettünk: milyen kötelezettségei vannak a cégeknek és alkalmazottaiknak a Covid-védőoltással kapcsolatban? Milyen esetekben lehet indokolt, hogy a munkáltató előírja az oltást? Megtagadhatja-e a munkahelyre való belépést, ha egy munkavállaló nem hajlandó a védőoltásra? Mit tehetünk, ha a közelünkben olyan kolléga dolgozik, aki nem volt hajlandó beoltatni magát? – dr. Kunecz Renáta ügyvéd válaszolt kérdéseinkre.

Jelenleg általánosságban nem tagadhatja meg a munkáltató a munkahelyre való belépést, ha egy munkavállaló nem hajlandó a védőoltásra
Fotó: VN-archív

Mindenekelőtt megjegyezte: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nyilatkozott, amelyek bármikor változhatnak, hiszen még nagyon képlékeny a szóban forgó terület. – A jelenlegi rendelkezések alapján általánosságban nem teheti kötelezővé a munkáltató a védőoltást. Bizonyos munkakörökhöz kapcsolódóan azonban indokolt lehet, hogy előírja. Ehhez fontos tudni, hogy a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtéséért.

A veszélyeztetett munkakörökről a munkáltató kérésére a járási hivatal ad szakvéleményt. A munkakörökhöz kapcsolódó javasolt védőoltások rendjét pedig az országos tiszti főorvos által évente kiadott Védőoltás-módszertani levél tartalmazza. (Amint az ügyvédtől megtudtuk, a 2021-es tájékoztató még nem jelent meg.) Például a csökkent immunitású, illetve egyéb fokozott kockázati csoportba tartozó személyek egészségének védelme érdekében a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a felnőtt és a gyermek intenzív ellátást nyújtó, a szülészeti-nőgyógyászati, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozóknak az egészségügyi szolgáltató minden évben felajánlja és megszervezi az influenza elleni védőoltást.

Az ügyvéd úgy tájékoztatott: jelenleg általánosságban nem tagadhatja meg a munkáltató a munkahelyre való belépést, ha egy munkavállaló nem hajlandó a védőoltásra. Nem lehet tehát ez a belépés feltétele, kivéve, ha a fent említett rendeletben foglalt feltételek teljesülnek az adott munkakörre. És még egy érdekesség: Covid-védőoltással rendelkező munkavállalóként mi sem tagadhatjuk meg a munkavégzést, ha a közelünkben olyan kolléga dolgozik, aki nem volt hajlandó beoltatni magát, hiszen beoltottként elvileg védettek vagyunk.

Arra is rákérdeztünk: vannak-e a védőoltással kapcsolatos adatvédelmi, személyiségjogi szempontok, amiket figyelembe kell venni? Dr. Kunecz Renáta ezzel kapcsolatban annyit mondott: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eddig csak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatkezelésekről és a járványügyi készültség időtartama alatt a testhőmérséklet mérésével összefüggő egyes adatkezelések kapcsán adott ki tájékoztatót.

És hogy érheti-e hátrány azokat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen? Az ügyvéd szerint igen, de az csak a konkrét esetben és az eset összes körülményeinek a vizsgálatával dönthető el, hogy az okozott hátrány jogszerű-e. Dr. Kunecz Renáta ügyvédtől a Változó Világért Alapítvány szolgáltatását igénybe véve kaptunk jogi tanácsot.

 

Koronavírus Vas Megyében

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában