sokan vették igénybe

2021.02.15. 07:00

A hidegben megtelt a hajléktalanszálló

A hétvégi hidegben megtelt a Zanati úti hajléktalanszálló. Az éjjeli menedékhelyet mintegy 55-60 személy vette igénybe. Az utcai szociális szolgálat munkatársai naponta kétszer járják végig azokat a helyeket, ahol hajléktalanok húzódnak meg.

Gyöngyössy Péter

20210109 Szombathely A hajléktalanellátó szolgálat előre figyelmeztetett: aki utcán fekvő személyt lát, hívja a megadott zöld számot, hogy megelőzhessük a tragédiákat. Utcai szolgálat is működik Szombathelyen. Képen: Kovács András járőr keresi fel a szabadban lévő hajléktalanokat Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: VN-archiv

Fotó: Unger Tamás

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai számára ősszel kezdődik a krí­zisidőszak. Az elmúlt napok rendkívül hideg időjárása veszélyes a közterületen, illetve lakhatásra nem alkalmas tákolmányban meghúzódó nehéz sorsú emberek számára. – Két utcai szociális szolgálatunk van: két autó, négy munkatárs, akik ilyenkor megfeszített erővel próbálnak meg mindent annak érdekében, hogy a rászorulókat bevonják az ellátórendszerbe – tájékoztat Németh Klára ügyvezető igazgató. – Ügyfeleinket név szerint ismerjük, tudjuk, hol szoktak tartózkodni, és a szolgálat munkatársai igyekeznek bizalmi kapcsolatot kiépíteni velük.

– A Zanati úti hajléktalanszálló a nap 24 órájában várja a rászorulókat, bárki bejöhet, nincs semmilyen korlátozás – mondja az ügyvezető igazgató. – Most tele van a szálló, az éjjeli menedékhely és a nappali melegedő is teljes kihasználtsággal működik. Az éjjeli menedékhelyen 55-60-an vannak. Az utcán, közterületen 5-8 hajléktalan tartózkodik, a kiskertekben, bódékban, lakókocsiban további 20-30 ember húzza meg magát. Az utcai szolgálat munkatársai mindennap kétszer mennek körbe a megszokott helyeken. Megpróbáljuk őket behozni, de ha kell, visznek tüzelőt, takarót, gyógyszert élelmet. Fontos, hogy ne menjünk el a bajban lévő ember mellett. Az ingyenesen hívható zöld szám: 06 80 205 165.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában