énekegyüttes

2021.02.26. 07:00

Már tíz éve őrzik a kórushagyományokat – Sok helyen fellépett a Bel Canto együttes

Tíz éve februárban alakult a Bel Canto énekegyüttes. A 25 fős kórust Dugmonitsné Szabó Éva ének-zene szakos tanár vezeti. Vele idéztük a múltat és latolgattuk a jövő lehetőségeit.

Tóth Kata

Fotó: VN/Prím Márton Lajos

Kezdetben Balogunyom zenekedvelőit fogta össze az együttes, rendszeres közös éneklési lehetőséget teremtve számukra. Repertoárjuk aztán évről évre gyarapodott, számos külföldi és magyar zeneszerző műveit tanulták meg: világi és egyházi kórusműveket egy­aránt.

Az elmúlt években a helyi rendezvényeken kívül számos felkérésnek tettek eleget. A község ünnepségein minden alkalommal énekelt a kórus, de felléptek a velemi gesztenyenapokon, a herényi virágúton, Csempeszkopácson a középkori vásáron, Szombathelyen a kistérségi forgatagban. Minden évben karácsonyváró, adventi koncerttel készültek. A balogunyomi templomban virágvasárnapi passiót énekeltek. Falunapi-szüreti rendezvényekre, bálokba, könyvtár­avatóra, házassági évfordulóra, aranymisére és esküvőre is hívták őket.

– 2012-ben a „Népek zenéje, népek tánca” fesztiválon Szegeden arany minősítést értünk el. Háromszor eljutottunk a Keszthelyi dalünnepre. 2016-ban CD-felvételünk készült Fehér kancsó, piros bor címmel. 2017-ben alakultunk egyesületté.

Egy évvel később a 700 éves Balogunyom rendezvénysorozata kórustalálkozóján a közös mű előadásánál 7 kórus, 120 ember ajkáról csendült fel a dal. A karnagy a mögöttük hagyott évről is beszélt.

– 2020 a csend éve volt. Elmaradt novemberben a Bel Canto-bál, nem tudtunk adventi koncertet tartani, ami óriási szomorúság. Próbálunk reményekkel telve gondolni a jövőre, és várjuk, hogy folytatódhassanak a próbák. A Magyar falu programban nyert pénzből jubileumi kórustalálkozót tervezünk, azonban a legfontosabb, hogy mindnyájan egészségesen újra találkozhassunk, és felhangozhassanak a gyönyörű harmóniák.

Kiemelt képünkön: Szép emlék 2017-ből: csoportkép a balogunyomi kórusról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában