Visszatekintő

2021.02.28. 20:00

Oltakozás, negyed évszázada börtönben, kirúgások a szombathelyi médiaközpontban – Ez történt február utolsó hetében Vasban

Összegyűjtöttük az elmúlt hét nap legfontosabb vasi történéseit, így, ha valamiről lemaradt volna, azt most pótolhatja.

vaol.hu

20210224 Sajtótájékoztató az oltásról, Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Újranyitásra várnak – Nehéz, de nem reménytelen a vasi gyógyfürdők helyzete

Nehéz, de nem reménytelen a gyógyfürdők helyzete a pandémia idején – büki, sárvári és szentgotthárdi fürdővezetőt is kérdeztünk arról: miként élik meg a kényszerpihenőt, mivel foglalkoztak az elmúlt hónapokban, felkészültek-e az újranyitásra.

A szentgotthárdi fürdőben a kényszerpihenő ideje alatt takarítanak, befejezik a karbantartási munkálatokat Fotó: Szendi Péter

A hirtelen szabaddá vált munkaerőt és munkaidőt a legtöbben felújításokra, régóta esedékes karbantartási munkálatok elvégzésére fordítják, mondja Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. Minél hosszabb az üzemszünet, annál nehezebb az anyagi helyzete a létesítményeknek. A kormányzati bértámogatás valós és érdemi segítséget jelent, ezért is javasolják a kormánynak az egyéb szakmai szervezetekkel együtt annak időbeni meghosszabbítását és mértékének emelését 75 százalékra. Szerinte ez az egyik záloga annak, hogy hosszú távon megtartsák a munkavállalókat. További részletekért kattintson IDE.

Koronavírusban elhunyt a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatója

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége közösségi oldalán közölték a tragikus hírt, hogy elhunyt Czenek László, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatója.

A Bartók Béla Zeneiskola hivatalos weboldalán az alábbi sorokkal búcsúzik Czenek Lászlótól:

– Mély fájdalommal, és szomorúsággal emlékezünk Czenek Lászlóra, a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatójára, a Savaria Szimfonikus Zenekar volt kürtművészére, az izlandi Husavik Zeneiskolájának volt vezetőjére, az emberre, a barátra, munkatársra, aki 2021. febr. 21-én, vasárnap az örökkévalóságba költözött. Emléke szívünkben örökké él. Nem búcsúzhatott el szeretteitől, nem ünnepelhette meg 60. születésnapját, nem költözhetett be az általa megálmodott új házba, nem várhatjuk vissza már a zeneiskolába – a koronavírus legyőzte őt. Kedves Laci! Nyugodj békében! – írták. Teljes írásunkat ITT találja.

Kincső Bejke hét nappal ezelőtt kőszegi otthonukban jött világra

Február 17-én, hajnalban jött világra Soproni Júlia (31) és Horváth Tibor (29) második kislánya, Kincső Bejke. A baba otthon született. A személyi igazolványában az szerepel majd, születési helye: Kőszeg. Tizennégy éve nem történt ilyen a városban. Az édesanyával beszélgettünk. A teljes cikket ITT olvashatja!

Oltakozás: Kiderült miért várakoztak több százan ma reggel az SZTK előtt

Több százan várakoztak a szerda reggeli órákban a volt SZTK épületében felállított oltópont előtt. Káoszról és szervezetlenségről érkeztek a hírek. Harangozó Bertalan kormánymegbízott délután sajtótájékoztatót tartott az országos médiát is megmozgató hír kapcsán.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott kiemelte: ütemezett oltás zajlik az ország egész területén. Vas megyében szerdán összesen 1440 regisztrált pácienst hívtak oltásra a háziorvosok, közülük 680-t a volt SZTK épületében felállított négy oltópont valamelyikére. Hozzátette: mindenkitől türelmet, együttműködést és fegyelmet kér: ha valakit nyolc órára hívnak, akkor nyolc órára érkezzen, a tíz órára hívott pedig ne nyolcra. – Világjárvány van, és a vakcina az egyedüli megoldás a koronavírus-járvány leküzdésére. A pácienseknek, a háziorvosoknak, a kormányhivatalnak, a munkacsoportoknak és sok mindenki másnak az országban jelentős erőfeszítéseket kell tennie, hogy ennek a logisztikáját megteremtsék. További részleteket és a teljes írásunkat IDE kattintva érheti el!

Elhunyt a Falco korábbi csapatorvosa, dr. Andits Tamás

Dr. Andits Tamás a Markosovszky Egyetemi Oktatókórház fizioterápiás osztályának vezetője volt, 1992-ben pedig felkérték, hogy legyen a Falco csapatorvosa. 25 évig töltötte be ezt a szerepet. 2017-es nyugdíjba vonulásáról mi is írtunk, amelyben elmondta, neki ez inkább hobbi és kellemes időtöltés volt, mint munka.

A Falco szerdán osztotta meg hivatalos honlapján, hogy dr. Andits Tamás 79 éves korában elhunyt. „Szakértelme, segítőkészsége és mindig derűs természete negyed évszázadon keresztül segítette a klubot és mindenkori játékosait” – írták a honlapon. Erről szóló írásunkat ITT találja.

Biztosítási jogviszony – Fontos, hogy az ingázók tisztában legyenek a szabályokkal

Vas megyében különösen sok a nemzetközi, főleg osztrák vonzatú ügy. Dr. Krecskó Erikát, a Vas Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetőjét ezúttal a külföldi biztosítási jogviszonyra vonatkozó szabályokról kérdeztük, ami a határ menti ingázók helyzete miatt a pandémia idején különös jelentőségű. Teljes cikkünket ITT érheti el.

Tejködben előzött a fiatos a 86-os úton Körmend és Szombathely között, szemből meg jött egy kamion

A Bpiautosok.hu olvasója a 86-os úton, Körmend és Szombathely között rögzített félelmetes jelenetet. Egy Fiat vezetője a tejköd ellenére előzésre szánta el magát, és persze nem láthatta, hogy szemből jön egy kamion. Szó szerint egy hajszálon múlt a tragédia. Az esetről készült videót IDE kattintva tekintheti meg.

Illegálisan az országban tartózkodó embereket fogtak Szombathely határában

Több illegálisan az országban tartózkodó személyt és az őket szállító embercsempészeket fogtak el Szombathely határában csütörtök délután. Az esetről részletesebben ITT írtunk!

Szűk negyed évszázada a szombathelyi börtönben telnek a mindennapjai, pedig nem követett el semmit

Dömötörné Öts Szilviának szűk negyed évszázada a börtönben telnek a mindennapjai, pedig nem követett el semmit. Minden a Vas Népével kezdődött.

Legtöbbünknek a börtön abban az értelemben is zárt világot jelent, hogy az ott folyó életről csak filmekből szerzett tapasztalataink vannak. Arról pedig még homályosabbak az elképzeléseink, milyen lehet dolgozni az elítéltek között. Különösen nőként. Dömötörné Öts Szilviának azonban nem kell bemutatni ezt a világot. Nem is olyan rég volt, amikor dr. Pintér Sándor belügyminiszter a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományában eltöltött húsz szolgálati éve után szolgálati jelet adományozott neki, idén pedig már jogosult lesz a huszonöt év után járó jubileumi jutalomra is. Teljes cikkünket ITT találja!

Kirúgások és fizetéscsökkentés a szombathelyi médiaközpontban

A Szombathelyi Televízió gyásznapja – valószínűleg sokáig így beszélnek majd a szombathelyi médiában február 25-éről, ugyanis több, a szakmában elismert szakembert rúgtak ki az önkormányzati cégből.

Szerkesztőket és műszaki dolgozókat egyaránt érint a nagy létszámú, de csoportosnak nem számító leépítés. Köztük olyanokat, akik a kezdetek óta a városi televízióban dolgoztak, így több mint 25 éves munkaviszonyokat is megszüntetnek a döntéssel.

Fotó: Cseh Gábor

Az ügyben kerestük Horváth Zoltán igazgatót, aki az alábbi közleményt küldte:

„2021.02.25-én a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft-nél megtörtént az a pénzügyi racionalizálási döntés, amely az idei évi és a hosszútávú

működés alapfeltétele volt. A döntés a szükséges mértékig járt személyi következményekkel. Továbbiakban is az az elsődleges célunk, hogy közszolgálati feladatainkat ellássuk, az önkormányzati televízió működtetése és az városi hetilap megjelenése biztosítva legyen.” Az ügy részleteiről ITT számoltunk be részletesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában