Újabb egyeztetés az Ausztriában elrendelt szigorított határátlépésről

Az osztrák határátlépéssel kapcsolatban tartott rendkívüli egyeztetést a reggeli órákban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárgyaláson részt vett Vas megye három országgyűlési képviselője is.

Tóth Kata

20210210 Osztrák határ helyzet, ingázóknak kötelező a PCR teszt vagy igazolás, Bucsu, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Csütörtökön múlt egy hete, hogy a február 10-től életbe lépett szigorított határátlépési rendről osztrák külügyminiszter kollégájával egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezután konferenciabeszélgetést hívott össze a témában vasi országgyűlési képviselők részvételével.

Már akkor elhangzott: számos tisztázandó kérdés van az előírt tesztek helyszínével, típusával és regisztrálásával kapcsolatban, külön problémát jelent a határnál a várakozási idő további meghosszabbodása is. Az egy hete életbe lépett új szabályozás gyakorlati következményeit, tapasztalatait összegyűjtve levélben fordult Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterhez, hétfőn reggel pedig újabb konzultációra hívta az érintett térség parlamenti képviselőit, hogy áttekintsék a határ menti térségek helyzetét.

– Magyarország kérésekkel tud fordulni Ausztriához a helyzet javítása érdekében. Közös érdekünk a nehéz helyzet megoldása, és vannak pozitív, a segítő hozzáállásra utaló jelek – fogalmazott dr. Hende Csaba.

Ágh Péter megerősítette, hogy Szijjártó Péter az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók érdekében kérésekkel fordul az osztrák félhez. Mint mondta, a hétfő reggeli kőszegi határhelyzetről, a hosszú várakozásról is beszámolt a külügyminiszternek. – Észszerű megoldásként a kőszegi polgármester, Básthy Béla javaslatát is szóba hoztam, valamint minden olyan lehetőséget, ami könnyebbé teheti az ingázók helyzetét. Hogy ennek fontosságát belássuk, az nem csak nekünk, magyaroknak fontos, hanem osztrák szomszédunknak is – fogalmazott.

V. Németh Zsolt az elmúlt heti és a hétfő reggeli tapasztalatait is megosztotta az egyeztetésen. Kritikusnak nevezte a helyzetet, kapacitásbővítést és rugalmasabb okmányellenőrzést kezdeményezett, hogy a határátlépés gördülékenyebb legyen, valamint az alsószölnöki határátkelő bővített nyitva tartását – ezzel a reggeli zsúfoltságot enyhíteni lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában