Újranyitásra várnak – Nehéz, de nem reménytelen a vasi gyógyfürdők helyzete

Nehéz, de nem reménytelen a gyógyfürdők helyzete a pandémia idején – büki, sárvári és szentgotthárdi fürdővezetőt is kérdeztünk arról: miként élik meg a kényszerpihenőt, mivel foglalkoztak az elmúlt hónapokban, felkészültek-e az újranyitásra.

Cseh-Egyed Bernadett

A szentgotthárdi fürdőben a kényszerpihenő ideje alatt takarítanak, befejezik a karbantartási munkálatokat<br />Fotó: Szendi Péter

A szentgotthárdi fürdőben a kényszerpihenő ideje alatt takarítanak, befejezik a karbantartási munkálatokat<br />Fotó: Szendi Péter

A hirtelen szabaddá vált munkaerőt és munkaidőt a legtöbben felújításokra, régóta esedékes karbantartási munkálatok elvégzésére fordítják, mondja Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. Minél hosszabb az üzemszünet, annál nehezebb az anyagi helyzete a létesítményeknek. A kormányzati bértámogatás valós és érdemi segítséget jelent, ezért is javasolják a kormánynak az egyéb

szakmai szervezetekkel együtt annak időbeni meghosszabbítását és mértékének emelését 75 százalékra. Szerinte ez az egyik záloga annak, hogy hosszú távon megtartsák a munkavállalókat.

A 14 pontos újraindítási akciótervben szorgalmazzák a szolgáltatások áfájának öt százalékra csökkentését, családi fürdőjegy program bevezetését, posztcovid rehabilitációs program indítását, továbbá javasolják a SZÉP-kártyát érintő kedvezményes adózású, június 30-áig tartó időszak meghoszszabbítását év végéig.

A szentgotthárdi fürdőben a kényszerpihenő ideje alatt takarítanak, befejezik a karbantartási munkálatokat
Fotó: Szendi Péter

A fürdőszövetség kezdeményezi, hogy a 2020. májusitól eltérően az idén a kültéri és beltéri medencék egy lépcsőben nyithassanak, továbbá a közegészségügyi előírásoknál a tavaly november 11-ei zárás előtti Covid-protokollok legyenek ismét érvényesek, amelyek már megállták helyüket a gyakorlatban. A gőzfürdők és szaunák levegőminőségének és felülethigiéniájának ellenőrzésére a szövetség külön szakmai protokollon dolgozik jelenleg.

A szövetség közleménye szerint a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és „békeidőben” évi mintegy 95–100 milliárd forint közötti forgalmat generáló ágazat képviseletében tett javaslataikkal a magyar gazdaság újraindításához járulnak hozzá. A biztonságos üzemindításhoz két hét felkészülési időre van szükség.

Boros László Attila mint a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója is úgy tapasztalja: mindenki várja már az újranyitást, amit leginkább a minél gyorsabb átoltottság tud segíteni. A munkatársak dolgozni szeretnének, eddig 153 kollégájukat sikerült megtartani. Többek között a zöldterület megújításán dolgoztak az elmúlt időszakban, és befejeződött a beléptetőrendszer modernizálásra is, ami így jóval gyorsabb és kényelmesebb lesz a vendégek számára.

Boros László Attila a büki gyógyfürdő új beléptetőrendszerét mutatja
Fotó: Unger Tamás

Hasonlókról számolt be lapunknak Koós Melinda, a St.Gotthard Spa & Wellness ügyvezető igazgatója. Takarítottak, befejezték a karbantartási munkálatokat, fertőtlenítőpontokat alakítottak ki – a normál üzemmódban nem, vagy csak nehezen elvégezhető feladatok ellátására fordították a kényszerpihenőt.

– Négy hónapja nincs bevételünk, nagyon nehéz a helyzetünk. A kormány támogatásának köszönhetően minden munkatársunkat megtartottuk, számítunk szakmai tudásukra az újranyitás után. Szükség van azonban a fenntartó önkormányzat segítségére is, különben nem tudnánk fedezni az egyéb költségeket, például a magas közüzemi díjakat. Csak a fűtésszámla milliós nagyságrendű, hiszen a medencetérben lévő mediterrán növények 15–16 Celsius-fok alatt elpusztulnak – fogalmaz. Koós Melinda hozzáteszi: egyetértenek a fürdőszövetség által közzétett újranyitási akciótervvel, elsősorban a bértámogatás meghosszabbítása és új dolgozókra adhatósága jelentene számukra jelentős anyagi segítséget.

Újratervezésre és átcsoportosításra is szükség volt a sárvári gyógyfürdőben, de a kormányzati támogatásnak köszönhetően senkit nem kellett elküldeniük, jelenleg 143-an dolgoznak a létesítményben. A munkavállalók továbbképzésére, részlegenkénti képzésére is jutott idő az elmúlt időszakban, továbbá elvégezték a szükséges felújítási munkálatokat – hangsúlyozza Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: tavaly év végén a kormány 1,8 milliárd forintnyi rendkívüli támogatást biztosított az önkormányzatnak a korábban kibocsátott kötvények visszavásárlására, amit ezúton is köszönnek. – Ennek köszönhetően a járvány elmúltával Sárvár ismét betöltheti eddigi szerepét, hazánk egyik meghatározó turisztikai célpontja lehet – mondja.

Koronavírus Vas Megyében

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában