Amint lehetett, regisztrált az oltásra – Sebestyén Bianka abban bízik, hogy példája befolyásolhat más embereket

Múlt kedden kapta meg a Covid19 elleni védőoltást Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője. Az AstraZeneca vakcinájával oltották. Kapott olyan megjegyzést is: fiatal még, és nem krónikus beteg, miért nem ajánlotta fel másnak a lehetőséget?

Tóth Kata

20210227 Sebestyén Bianka az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője is oltakozott, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az első adandó alkalommal regisztrált az oltásra Sebestyén Bianka, így az elsők között volt, akiket a háziorvosuk felhívott a hírrel, szerepelnek az AstraZenecával olthatók névsorában. Az oltóanyag a 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható, Magyarországon a 60 év alatti korcsoportban alkalmazzák. Örült a lehetőségnek, február 23-án délre kapott időpontot a háziorvosi rendelőbe. Miután megkapta az első dózist, a szabály szerint a folyosón várakozott húsz percig, majd távozott, mondja. Az esti órákban kis hidegrázást tapasztalt, belázasodott – a lázas állapot 24 óráig tartott.

Utána enyhe fejfájás jelentkezett, de csütörtökön már semmilyen panasza nem volt. Azóta is dolgozik, jól érzi magát. Négy hét múlva, március 23-án adják be neki a vakcina második dózisát, ugyanúgy délben. – Örülök, hogy már ott tartunk, hogy nemcsak a híradásokban hallunk a vakcina érkezéséről, hanem oltanak vele a háziorvosok. És már nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem minden más ágazatból a lakosság, hétköznapi emberek is kapják, akik regisztráltak. Közel van tehát a lehetőség mindenkinek – mondja.

Egy pillanatra meglepődött, amikor számonkérő visszajelzés is eljutott hozzá: milyen alapon kapott ő oltást, hiszen bizonyos szempontból még fia tal, nincs krónikus betegsége. Vagy miért nem mondott le az oltásról olyasvalaki javára, aki nála jobban rászorul?

– Rosszulestek a megjegyzések. Hetvennyolc éves édesanyám velem együtt regisztrált az oltásra, de az AstraZenecaoltóanyagot neki nem ajánlották fel, hiszen az életkora miatt nem kaphatja meg. Amikor engem felhívtak a rendelőből, mindössze azt dönthettem el, kérem-e az oltást vagy lemondok róla, de nem nevezhettem meg senkit, akinek átadhatnám, ez nem az én döntési jogköröm. A magam részéről úgy gondolkodtam: a minél korábbi lehetőséget, a megelőzést választom, hisz fontos, hogy amennyire lehet, megállítsuk a vírus terjedését. Az is motivált: nehogy megfertőződjek a koronavírussal, és továbbadjam azt. Egy bölcsődei intézmény vezetőjeként sok családdal érintkezem. Azt szeretném, ha biztonságos intézmény lennénk.

Kiemelt képünkön: A bölcsődei intézmény vezetőjeként sok családdal érintkezik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában