Gyerekeknél is fontos a tesztelés

Közös állásfoglalást fogalmaztak meg a gyerekek Covid19 szűrésével kapcsolatban a magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

Mindenekelőtt cáfolják azt a nézetet, hogy a tesztelés gyermekkorban értelmetlen, ráadásul kellemetlen, sőt fájdalmas vizsgálat. Azt írják: a megfelelő gyakorlattal végzett mintavétel semmilyen megterhelést nem okoz még a kisgyermekek, sőt csecsemők számára sem. Ha egy gyermeknél felmerül az új típusú koronavírus-­fertőzés lehetősége, akkor a tesztet el kell végezni.

A pozitív teszteredmény nem feltétlenül jár azonnali terápiás következményekkel, a fertőzött gyermekek beazonosítása, szoros nyomon követése azonban elengedhetetlen, hogy minél pontosabb képet kapjanak az orvosok a Covid19-­fertőzés gyermekkori sajátosságairól és a gyerekek közötti fertőzés terjedésének dinamikájáról.

A teszt eredménye meghatározza a beteggel és környezetével kapcsolatos járványügyi döntéseket. A kisgyermekek körében a fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár vagy akár tünetmentes is maradhat, azonban a pozitív teszt­eredményt követően a szoros kontaktok járványügyi megfigyelése és elkülönítése a járvány terjedésének fontos gátja lehet – írják. A jó állapotú, banális légúti tüneteket mutató, lényegében panaszmentes kisgyermek 10 napos elkülönítéséhez, karanténba helyezéséhez, ezzel a szülők munkából történő kimaradásához a szülők együttműködését sokszor nehéz tesztelés nélkül elérni. Ha viszont ilyenkor a tesztelés elmarad, előfordulhat, hogy egy gyermek és családja csupán a klinikai tünetek alapján akár két-három hetente karanténba kényszerül. A gyerekek tesztelése a fertőzés szövődményeinek – például fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizomgyulladás – felismeréséhez is fontos.

A sokszervi gyulladás egy újonnan leírt betegség. Sokféle egyéb kórképet is utánozhat, ha azonban tudható, hogy a gyermek tesztje három-hat héttel korábban pozitív eredményt mutatott, a beteg hamarabb eljut a megfelelő központba, ahol eredményes kezelése időben megkezdődhet. A Covid-fertőzésen átesett gyermeknél a szabadidősporthoz, iskolai testneveléshez való vissza­térésnek szigorú szabályai vannak. Ezért a lehetséges késői károsodások elkerülése szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a gyermeknek megelőzően hagyományos influenzája vagy koronavírus-­fertőzése zajlott.

A gyermekkori koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos teendők, a szűrés, a tesztelés szükségességének megítélése egyedi mérlegelést igényel, ez elsősorban az alapellátó gyermekorvosok feladata.

Kiemelt képünkön: A gyerekeknél a szűrés szükségességének megítélése elsősorban az alapellátó gyermekorvosok feladat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában