Hol oltakozhatnak azok, akik Ausztriában dolgoznak, és mindkét országban van egészségbiztosításuk?

Hol oltakozhatnak azok, akik Ausztriában dolgoznak, és mindkét országban van egészségbiztosításuk?

Tersztyánszky Krisztina

A Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcináját készítik elõ az oltáshoz az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelõintézet oltópontján 2021. március 6-án.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Mivel nem találtunk olyan illetékes hivatalt, amely erre az egyszerű kérdésre választ adott volna, egy olyan magyar állampolgárt kérdeztünk meg, aki gyakorlati tapasztalatáról tudott beszámolni, és ezt szívesen meg is tette. Somos Tamás optometristának Magyarországon és Ausztriában működik optikai vállalkozása. Ő Magyarországon vette fel az oltást, mivel Szombathelyen lakik és az egészségügyi járóbeteg-ellátásban dolgozóként már az első körben jogosulttá vált. Ami a biztosítási jogviszonyt illeti, az az ő esetében mindkét országban érvényes. Az E-carddal ugyanis Ausztriában igénybe vehetők az egészségügyi szolgáltatások, de ha a biztosított kitölt egy űrlapot, Magyarországon is érvényes a tajkártyája. Tamás egyértelműen úgy látja, hogy mindenkinek abban az országban kell oltakoznia, ahol az állandó lakcíme van. Magyarországon csak ezzel a feltétellel lehet regisztrálni az oltásra. Aki már Ausztriában létesített állandó lakcímet, ott kell várnia a sorára.

Kivétel, ha valaki Magyarországon lakik ugyan, de Ausztriában olyan munkáltatónál – például egészségügyi intézményben, kórházban – dolgozik, amely a munkavállalóinak kötelezővé teszi és biztosítja a védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában