Ki és mikor kaphatja meg a védőoltást?

Olvasónk keresett meg bennünket a kérdéssel: miként fordulhat elő, hogy 60 év feletti, krónikus beteg szüleit a mai napig nem oltották be, közben pedig több, harmincas évei­ben járó ismerőse kapott vakcinát. Az oltási sorrend nyomába eredtünk.

Cseh-Egyed Bernadett

A kellő átoltottság a nyitás feltétele. Az átoltottsághoz pedig kellő mennyiségű vakcinára van szükség

Fotó: Mediaworks

Nő az oltakozási kedv Magyarországon. A szombat reggeli adatok szerint a beoltottak száma 1 millió 870 ezer volt. A keleti vakcináknak köszönhetően az európai átlagnál jóval többen kapták meg a koronavírus elleni védőoltást hazánkban, de sokaknak így is várniuk kell. Első körben az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói és dolgozói kaptak vakcinát, majd megkezdődött a 80 év felettiek, a rendőrök és a katonák oltása, s mostanra már sok, krónikus beteg fiatal is védettséget szerzett.

Kik a veszélyeztetettek?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tá­jékoztatása szerint a koronavírus súlyos lefolyása és a halálozás szempontjából osztályozzák a krónikus betegségeket. E szerint – az idősek után – a keringési, a daganatos és a cukorbetegségben szenvedők, majd a COPD-vel, vagyis a légúti szűkülettel érintettek és a transzplantációra várók következnek a sorban. Tudni kell azt is, hogy nemcsak a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége, hanem azok fajtája is befolyásolja a sorrendet, hiszen nem mindenki kaphatja bármelyik vakcinát.

A kellő átoltottság a nyitás feltétele. Az átoltottsághoz pedig kellő mennyiségű vakcinára van szükség Fotó: Mediaworks

Tanárok, óvónők: előre!

Nemcsak az életkor vagy az egészségügyi állapot szerint juthat valaki előrébb a sorban. A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: ismét módosul az oltási rend, beoltják a bölcsődei, óvodai, illetve iskolai dolgozókat, tanárokat. Az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport döntése szerint első körben a március 24-éig már regisztrált, köznevelésben dolgozó pedagógusokat ezen a héten beoltják. A még nem regisztrált pedagógusokat, a szakképzésben dolgozókat, az egyéb óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozókat arra kérik, hogy március 29-én, hétfő éjfélig regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Ha ezt megteszik, a húsvétot követő héten ők is megkapják a vakcinát. Hangsúlyozta: egyetlen megoldás van a járvány leküzdésére, a védőoltás. Ha valakit beoltanak, a betegség kockázata lényegesen csekélyebb lesz. Közölte, 650 ezer nyugdíjas nem regisztrált az oltásra, őket az országos tiszti főorvos levélben kereste meg, regisztrációra kérve őket. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy ha egy háziorvos már minden olyan 65 év felettit beoltott a körzetében, aki kérte a vakcinát, akkor a fiatalabb krónikus betegekkel folytathatja, de ha ők is megkapták az oltást a praxisban, bárki mást beolthat.

Extra oltópont a kismamáknak

A Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal már olthatók a várandós és szoptató kismamák, számukra a Semmelweis Egye­tem külön oltópontot alakított ki. Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát: az első adagot a második vagy a harmadik trimeszterben, az ismétlő oltást a szülést követően. A szoptató anyák az előírások szerint bármikor felvehetik az első oltást, majd öt hét múlva az ismétlő vakcinát. A várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra.

Emlékeztetőül: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elmondta Némi lazítás akkor jöhet, ha a beoltottak száma eléri a két és fél milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában