Frissen Vasból

2021.03.28. 07:00

Női szerzők, női hősök hódítanak az irodalomban – Waldinger Dórával beszélgettünk

Waldinger Dórát, a Berzsenyi Dániel Könyvtár tájékoztató könyvtárosát női szerzőkről, női hősökről kérdeztük.

Tóth Dóra

Fotó: VN/Boros Ferenc

– Üdítő látni, hogy az ifjúsági irodalomban sokkal több a női szerző, ezzel együtt sok női karakter kerül főszerepbe. A lányok a hagyományos mesék szerepeit is levetkőzik: már nem ők a megmentésre váró „királylányok” – mondja Waldinger Dóra. Nagy népszerűségnek örvendenek a történelemleckékből gyakran kimaradó, de fontos nőket bemutató könyvek. Erre példa a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő művek közül Elena Favilli és Francesca Cavallo Esti mesék lázadó lányoknak sorozata, amelyben érdekes nőket mutatnak be a világ minden tájáról. Mi lenne például, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés sokkal jobban érdekli, vagy ha a szegény lány tanulni szeretne, hogy aztán országos ügyekben dönthessen? A történetek megmutatják, hogy ők és a többi hősnő – kalózok, tudósok és sportolók – köztünk élnek, sikereik pedig bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és egy lány bármire képes lehet, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket. Hasonló magyar példát is találhatunk: Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 elszánt nő című kötete híres magyar nőket mutat be: uralkodókat, színészeket, feltalálókat.

– A nők irodalmi szerepének változását többek között Suzanne Collins Az éhezők viadala trilógiája hozta el – jegyzi meg Dóra. – Főszereplője egy olyan harcos lány, aki kész megmenteni családját, később pedig egy mozgalom élére áll. Katniss igazi túlélő, a divat távol áll tőle, és bár a történet egy pontján belőle is hercegnőt varázsolnak, őt nem ez mozgatja. Küzd az ellenségeivel, de küzd saját magával és a szerelemmel is.

Több hasonló történet született Az éhezők viadala megjelenése óta, amelyben a lány főhős eleve ilyen karakter, vagy azzá válik. Ilyen például Christelle Dabos francia szerzőnő A tükörjáró sorozata. Waldinger Dóra kamaszoknak Vera Brosgol Ánya kísértete című művét ajánlja jó szívvel. A főszereplő lány küzd a beilleszkedéssel és a kamaszkor mindennapos problémáival – elégedetlen önmagával, és a családját is cikinek érzi –, emellett szembenéz egy kísértettel is, miközben igaz barátot keres. A szerzőnő pedig mindezt dinamikus, jól olvasható formában tárja az érdeklődők elé. Hasonló izgalmakat kínál Noelle Stevenson Nimonája. Ebben a hagyományos jó lovag, rossz szörnyek koncepciót forgatja ki a karikaturista. Nimona testi adottságai ellenére erős, önbizalommal teli és kifejezetten vicces karakter – az ő történetén keresztül láthatjuk, hogy semmi sem fekete vagy fehér. Hiszen bár szemtelennek, türelmetlennek, akár gyerekesnek és elesettnek is láthatjuk, közben kilép a hagyományos „királylány” képből: alacsony és duci, hajszínét is gyakran változtatja, de teljesen jól érzi magát a saját bőrében. Ez a képregény tökéletesen megmutatja, hogy a lányok egyáltalán nem törékeny lények, hanem rejtélyesek és hihetetlen képességek birtokában lehetnek.

Az elmúlt években megjelentek a felnőtteket és a fiatal felnőtteket célzó, romantikusnak beállított, de valójában sokszor a bántalmazás mechanizmusát felmutató könyvek, mint például E. L. James Árnyalat sorozata. Ezek lehet, hogy pillanatnyilag szórakoztatnak, izgalmasnak tűnnek, de veszélyeket is hordoznak magukban – osztja meg gondolatait a könyvtáros.

Kiemelt képünkön: Waldinger Dóra, a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában