Felelős szülők

2021.03.21. 07:00

Vigyázat, a trambulin veszélyes üzem!

Veszélyes lehet, akár súlyos balesetet is okozhat a trambulin használata, bár a balesetek nagy része megelőzhető. Négyszer több trambulinsérülést szenvedett gyermek kerül kórházba, mint korábban, állítja dr. Kőnig Róbert gyermeksebész.

VN

Fotó: Shutterstock

Tavasszal többet vannak a gyerekek a szabadban, ezzel együtt megugrik a gyermeksérülések száma. Az utóbbi években egyre több a trambulinbaleset is, amelyek ­miatt 4,5-szer többen kerülnek műtőasztalra – írta közösségi oldalán az orvos. Ő hatéves kor alatt nem, utána is csak ellen­őrzött körülmények között engedné az „akrobatikus eszköz” használatát.

– Javaslom, hogy folyamatos szülői, felnőttfelügyelet mellett használják a gyerekek. A trambulin körül legyen biztonsági háló és párnás rugó­fedő, az eszközt pedig a kert legalacsonyabb pontján, messze a fáktól helyezzék el a felnőttek – írja.

Az eszközök használati utasításán szerepel az is, hogy mindig ellenőrizzük a trambulin ponyvájának sértetlenségét, az egyes alkatrészek rögzítettségét és meglétét. Egyszerre egy gyerek használja az ugróasztalt, hiszen ha többen ugrálnak, az fokozza a baleseti kockázatot, ­például a fej-, nyaktájéki, láb- és gerinc­oszlop-sérülések lehetőségét. A fejre vagy tarkóra érkezésnél súlyos sérülés, akár még halálos baleset is történhet.

A gyerekorvos szerint fontos, hogy a szabályokat az őszi trambulinhasználat után fél évvel újból lefektessék a szülők, hiszen „a gyerekek elfelejtik, hogyan vigyázzanak magukra”. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a négyéves kor alatti gyermekek még nem tudnak jól esni, hiszen magasabban van a súlypontjuk. Az idősebb korosztály már kiteszi a kezét eséskor, így csillapítva az ütést. Éppen ezért a kicsik többsége fejsérüléssel érkezik az ambulanciákra, a nagyobbak könnyebben szenvednek csukló- vagy felső végtagtörést. Fontos a védőfelszerelés és a példamutatás: ne csak a gyerekek, hanem anya, apa, a nagytesók és a nagyszülők is vegyék fel a sisakot.

Kiemelt képünkön: Ne így! Egyszerre egy gyerek használja az ugróasztalt, az orvos hat­éves kor alatt nem ajánlja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában