Frissen Vasból

2021.04.15. 12:00

Jelentősen emelkedett a cigaretta ára – Vas megyei dohányboltban érdeklődtünk a forgalomról

Fél éven belül kétszer emelkedett a dohánytermékek jövedéki adója Magyarországon, ez jócskán meglátszik a cigaretta árán is. Ma átlagosan 1500-1800 forintba kerül egy húsz szálat tartalmazó doboz. Az általunk megkérdezett dohánybolti eladó tapasztalatai szerint a kereslet ennek ellenére nem csökkent.

Cseh-Egyed Bernadett

20210414 dohánybolt, Trummer Zsófia, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az Európai Unió követelményei szerint a cigaretta jövedéki adójának legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát. Az árhoz viszonyított arányát csak abban az esetben nem kell figyelembe venni, ha az adó mértéke eléri a 115 eurót 1000 szálanként. Több tagország már teljesítette a követelményeket, az idén pedig – felszólítás után – Magyarország is úgy döntött, igazodik a szabályokhoz. A Világgazdaság egy korábbi cikkében arról írt, hogy „iparági szakértők szerint a cigaretta árazásánál figyelembe kell venni a szomszédos országok árszintjét, hiszen nem cél, hogy meginduljon a csempészet, vagy hogy az emberek a határon túl vegyék meg nagy tételben a dohányárut. Az árharmonizációt nem segítik az európai uniós szabályok, több tagállam szorgalmazza többek között azt, hogy a „60 százalékos szabályt töröljék el”.

A kormány döntése szerint két lépcsőben, január 1-jén és április 1-jén emelkedett a cigaretta jövedékiadó-mértéke, valamint a termékhelyettesítő jellegre tekintettel nőtt az egyéb dohánygyártmányok adója is. A gyártók jellemzően már 2020 végén és az idén márciusban emeltek az árakon. Egyik napról a másikra 100-150 forinttal kértek többet egy dobozért.

Trummer Zsófia, az egyik körmendi dohánybolt eladója úgy tapasztalja, a jelentős áremelkedés ellenére sem csökkent a forgalmuk. Naponta akár négyszázan is vásárolnak nála cigarettát, jellemzően egyszerre csak egy dobozzal.

Az általunk megkérdezett eladó, Trummer Zsófia (felvételünkön) szerint akár még kétezer forintot is adnának egy doboz cigiért a vásárlók.
Fotó: Szendi Péter

– Dohányból valamiért a járvány idején sem táraznak be a fogyasztók, mint például konzervekből vagy lisztből. Húsvét előtt is megkérdezték, hogy vagyunk nyitva, és jöttek mindennap – fűzte hozzá. Lapunknak beszélt arról is: a kétezer forint az a lélektani határ, amennyit a legtöbben még adnak egy doboz cigiért. Nőtt azonban azoknak a száma is, akik otthon maguk töltik a füstölnivalót, jól viszik a tiszta dohányt és a szükséges hozzávalókat. Trummer Zsófia szólt arról is, Magyarországon átlépte a háromszázezret az iqos, azaz az elektromos-cigaretta használók száma. Ennek oka egyrészt az, hogy kevesebb károsanyagot tartalmaz, másrészt csaknem egy éve már csak ebben a formában lehet mentolos vagy ízesített dohányt szívni.

A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása szerint 2017-ben 1070 forintot kértek az egyik legnépszerűbb cigi dobozáért. A következő években tíz-húsz forinttal hónapról hónapra emelkedett ugyanezen termék ára. 2019 novemberében már 1460 forintba került, most pedig, a kétlépcsős jövedékiadó-emelés után, 1650 forintot kell érte fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában