Felújítás

2021.04.28. 07:00

Elkészülhet a tűzoltószertár – A Magyar falu programban pályázott sikerrel Horvátlövő

Több mint másfél évtizedig „torzóként” csúfoskodott a falu központjában a tűzoltószerház befejezetlen épülete. Az önkormányzat a Magyar falu programban pályázott a felújítására – a külső tatarozás elkészült, már csak a belső munkálatok vannak hátra.

Polgár Patrícia

Középen dr. Hende Csaba, aki hangsúlyozta: nem ez az első fejlesztés a ciklusban

Fotó: Unger Tamás

Kisebb megszakítással 1894 óta működik tűzoltó-egyesület Horvátlövőn. A szervezet 22 tagja között sok a fiatal, többen elvégezték az alaptanfolyamot is. Mindenkinek van személyes védőfelszerelése, rendelkezésükre áll egy utánfutós fecskendő, továbbá terveik szerint hamarosan egy magyar szabványoknak megfelelő tűzoltóautót is sikerül beszerezniük – szép fejlődés ez egy kistelepülés még kisebb egyesületének életében. A teljes örömhöz már csak egy dolog hiányzott: a tűzoltószertár épületének befejezése. Hamarosan ennek a végére is pont kerülhet, ugyanis a végéhez közeledik a település tűzoltószertárának megépítése.

Középen dr. Hende Csaba, aki hangsúlyozta: nem ez az első fejlesztés a ciklusban
Fotó: Unger Tamás

A szertárat több mint 15 évvel ezelőtt kezdték megépíteni, de anyagi lehetőségek híján mostanáig nem fejezték be – ugyanis az egyesület kizárólag településen belül vonul, nincs térségi feladata, emiatt a Katasztrófavédelem nem tudta támogatni az építkezést. Bugnits Vilmos polgármester elmondta: tavaly a Magyar falu programban hatmillió forintra pályáztak sikerrel, ez elegendő a külső munkálatokra. A homlokzat szigetelését befejezték, ahogyan az ereszcsatorna alatti részt burkolását és a villanyszerelési munkálatokat is. Az eresz megvásárlására, az épületbelső kialakítására további hatmillió forint szükséges, az idén talán ezt is sikerül elnyerniük.

Hozzátette: a falu életében fontos szerepet töltenek be a tűzoltó egyesület tagjai – bármikor bevethetők akár társadalmi munkára is.

Dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: nem ez az egyetlen fejlesztés Horvátlövőn: a mostani, 2018 óta tartó kormányzati ciklusban eddig összesen mintegy 130 millió forintot nyert a település úgy, hogy éves költségvetése 20-22 millió forintra tehető.

Támogatásból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő is. Hende Csaba megjegyezte: nagyapja, az oladi bíró az oladi önkéntes tűzoltó egyesület elnöke is volt évtizedeken át, innen a személyes kötődés. Szívesen állt a horvátlövői egyesület ügye mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában