Frissen Vasból

2021.04.01. 13:00

Idén elmaradnak a feltámadási körmenetek

Az egyéb alkalmakat illetően azonban a hívek választhatnak a jelenléti és online alkalmak közül.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN-illusztráció

A történelmi egyházak vezetői a húsvéti ünnepkörre kiadott körleveleikben óvatosan fogalmaznak, a lelkipásztorok általában egyénileg mérlegelhetik a helyzetet. A nyilvános misék megtartásával, mind az azokon való részvétellel az aktuális járványügyi előírásokat kell követni. A keresztúti ájtatosság és a feltámadási körmenet azonban szinte mindenhol elmarad. A székesegyházban ma 10 órakor kezdődik az olajszentelési, 18 órakor pedig az utolsó vacsora emlékmiséje, pénteken 15-kor a nagypénteki liturgia, szombaton 17-kor húsvéti vigília, vasárnap 10 órakor Urunk feltámadása. Valamennyi alkalom élő közvetítésben követhető.

Az új, oladi lakótelepi templomban a körmenet kivételével minden alkalmat megtartanak. Ma 18 órakor lesz az utolsó vacsora szentmiséje, pénteken 15 órakor Jézus szenvedésének szertartása. A keresztútjárás úgy történik, hogy a hívek a helyükön maradnak, csak a szertartást végző pap és segítői járják körbe a stációkat. Szombaton 17 órakor húsvéti vigília, vasárnap 8.30-kor, 10-kor, 11-kor és 18 órakor lesz szentmise.

A szombathelyi evangélikus gyülekezetben ma 18 órakor lesz istentisztelet. Nagypénteken 10 órakor ünnepi istentisztelet, 18 órakor passió­olvasás a templomban. Húsvét ünnepén csak 10 órakor lesz istentisztelet a templomban. A gyülekezeti tagokat arra kérik, hogy lehetőség szerint a Credo Rádión keresztül kapcsolódjanak be az ünnepi liturgiába. Kissomlyón, Gércén zárva marad a templom, az alkalmakat a nagypénteki passió­olvasással és a húsvéti hajnali áhítattal együtt online közvetítik.

A szombathelyi református gyülekezetben ezúttal is azt a megoldást választották, hogy az ünnepi alkalmakat megtartják a templomban azok számára, aki vágyják az élő alkalmakat, ugyanakkor az ünnepkör minden eseménye élő közvetítésben is követhető lesz. A templomi részvétel csak a járványügyi előírások szigorú betartásával engedélyezett. Nagypénteken tíz órakor emlékezés Jézus áldozatára, vasárnap és hétfőn tíz órakor istentisztelet lesz.

Kiemelt képünkön: A nyilvános körmenetek elmaradnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában