Frissen Vasból

2021.04.30. 07:00

Kilencven facsemete – Hármas ünnep a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászban

Vas megye és az érintett települések világi és egyházi képviselői, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tagjai gyűltek össze csütörtök délelőtt a Szent Pál Szociális Központ udvarán. A területet emlékparkká alakítják, kilencven facsemetét és egy gyümölcsbokrot ültettek el.

Cseh-Egyed Bernadett

V. Németh Zsolt és Székely János egy-egy facsemetével

Fotó: Cseh Gábor

Hegedűszó és verőfényes napsütés fogadta az egykori iskolaépület udvarára érkezőket Kemenespálfán. Hivatalosan három, valójában négyes ünnep volt ez: az idén 90 éves a Katolikus Karitász, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig ebben az évben ünnepli újjászervezésének 30. évfordulóját. Tíz éve már annak, hogy nemcsak az omladozó falakat mentették meg és építették itt újjá a karitász jóvoltából, de egyúttal több tucat megváltozott munkaképességű embernek is munkát adnak. Negyedszer pedig: a koronavírus-járvány miatt sokan most találkoztak hosszú idő után újra. Egy kicsit a remény, a jövőbe vetett hit és bizalom ünnepe is volt ez.

V. Németh Zsolt és Székely János egy-egy facsemetével
Fotó: Cseh Gábor

– Évfordulók nélkül az élet olyan, mint egy hosszú út vendégfogadók nélkül – fogalmazott köszöntőjében V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség or­szág­gyűlési képviselője. Hozzátette, hogy a karitász mindig ott segít, ahol kell, és úgy, ahogy arra éppen szükség van: pénzzel, tárgyi adománnyal vagy éppen munkával. Mindezek mellé pedig egyfajta szemléletet is biztosít: olyan életmódot, szokásrendszert örökít tovább, amely a keresztény ember sajátja, és amely egyre inkább veszendőben van a fogyasztói társadalomban.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett: több mint tízéves munkakapcsolat fűzi Tuczainé Régvári Mariettához, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójához, akinek temperamentuma, munkabírása és kitartása példaértékű. Szólt arról is, októberben az egyházashetyei Szent Jakab Szociális Központ közösségi kertjében ültetnek újabb gyümölcsfákat.

– A faültetés több annál, mint aminek elsőre tűnik. Ha valakinek nincs kapcsolata az anyafölddel, a lelke bánja – fűzte hozzá.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója arról beszélt, hogy a karitász évtizedek óta úgy törődik, gondoskodik a rászorulókkal, miként tesszük azt egy facsemetével.

– Amikor elültetünk egy fát, csak bízhatunk benne, hogy idővel termést hoz. Tudásunkat, reményünket, bátorságunkat hoztuk most ide, és utódaink talán meglátják: nem hiába volt a faültetés – fogalmazott.

Székely János megyés püspök megáldotta, majd a meghívottak elültettek 90 facsemetét és gyümölcsbokrot a kemenespálfai Szent Pál Szociális Központ udvarán, azaz most már a karitász emlékparkjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában