Frissen Vasból

2021.04.27. 19:55

Koronavírus szövődményeivel szállították kórházba az ismert Vas megyei rádiós műsorvezetőt

Farkas Beni április 1-jén került karanténba, akkor még csak kontaktszemélyként, a menyasszonya kapta el a koronavírust. Nyolc nappal később jelentkeztek nála az első tünetek (enyhe láz), sokáig magas lázzal küzdött, aztán sajnos megtörtént az, amitől félt, kórházba kellett szállítani. Jelenleg is a Markusovszky-kórházban ápolják, telefonon nyilatkozott lapunknak.

vaol.hu

Budapest, 2020. április 21. A kormany.hu által közreadott képen koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépre kötött beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én. MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Árvai Károly

- Semmilyen lázcsillapítóval nem tudtam levinni a lázamat, tizenharmadikára már szinte mindig 39 fok fölötti volt. A háziorvosom azt mondta, mivel nincs más panaszom feküdjek és teázzak. Több egészségügyben jártas ismerősöm tanácsára vetettem egy véroxigénmérőt azzal is ellenőrizve az adataimat, amik eleinte rendben voltak – kezdte beszámolóját Beni.

A következő hétvégén már 40 fokos lázzal küzdött, ekkor hívta a mentőket, de mivel nem fulladt és a véroxigénszintje is rendben volt, azt mondták neki, hogy nem feltétlenül kell bemennie. Lement a láza, de légszomja jelentkezett. Nehezen vett levegőt, viszont mivel láza már nem volt és a véroxigénje még mindig határértéken belül mozgott úgy gondolta nincs nagy baj. Folyamatosan konzultált a háziorvosával, aki megerősítette ezt a feltevését – mesélte az ismert rádiós műsorvezető.

Ezután kezdtek el romlani a dolgok:

- Szerdán már nagyon nehezen kaptam levegőt, aludni és mozogni sem tudtam a véroxigénem pedig estére drasztikusan lecsökkent, úgy döntöttem csütörtök reggel azonnal mentőt hívok. Reggel ébredés után egyből telefonáltam, elmondtam nekik a tüneteimet, azonnal érkeztek. Ekkor már 75 környékén volt a véroxigénem. Azonnal oxigént kaptam és vittek is a kórházba. Először röntgen majd CT következett, ami után elmondták, hogy nagyon komoly a dolog, kétoldali tüdőgyulladásom van és tüdőembólia miatt is aggódtak. Ezt a részét szerencsére megúsztam.

Farkas Beni munkában, még a betegsége előtt
Fotó: VN/Farkas Beni

Így emlékszik vissza a kritikus első napokra:

- Kezelésként egy öt napos remdesivir infúzió kúrát kaptam, emellett infúzióban különböző antibiotikumokat. Múlt hét csütörtök óta oxigénmaszkban élem a mindennapjaimat. Bár ezt már hosszabb-rövidebb időre levehetem. Eleinte nagyon megijedtem, nagyon féltem főleg az első pár napban, de mindegyik nővér végtelenül kedves velem, mindenkinek van egy jó szava, próbáltak kezdettől megnyugtatni. A doktornő, aki velem foglalkozik szintén nagyon empatikus, minden részletet elmond, folyamatosan tájékoztat és érdeklődik a hogylétem felől. A betegségtől is nagyon tartottam, mégis leginkább a kórháztól féltem. Viszont az a fajta kedvesség, emberség és profizmus ami itt fogadott az valami hihetetlen kellemes meglepetés volt. Csak a legjobbakat tudom elmondani az itt dolgozókról.

A nehezén már túl van, egyre javulnak az értekei, közben pedig igyekszik a jövőre koncentrálni. Bízik abban, hogy nem károsodott súlyosabban a tüdeje, ami már csak a munkája miatt is fontos. Reméli, minél előbb visszatérhet a mikrofon mögé.

Nincs alapbetegsége, rendszeresen túrázik, kajakozik és igyekszik egészségesen élni, mégis rendesen leterítette a koronavírus, négy kilót fogyott, egy ideig alig volt étvágya. Arra kér mindenkit, hogy vigyázzon magára és oltakozzon, mert csak így hagyhatjuk hátunk mögött a járványt.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában