Frissen Vasból

2021.04.17. 19:30

Körülnéztünk Vas megyében, hol takarítanak, tisztítanak közösségi összefogással

A tavasz a nagytakarítások ideje is: ezen a hétvégén is voltak, és a következő hétvégén is lesznek közösségi összefogások a környezetünkért: plébániakertért, utcákért, erdőért. Civil szervezetek, önkéntesek munkája nem puszta lelkesedést tükröz, hanem felelős gondolkodást közös lakóhelyünkért, mindannyiunkért, akik itt élünk Vas megyében.

Merklin Tímea

20210417 tisztítsuk meg a várost akció, Jakab Bálint, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: © Szendi Péter

Jártunk Sárváron, ahol szombaton több helyszínen tisztítottak, takarítottak az önkormányzat és a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület közös szervezésében. A résztvevők a saját lakókörnyezetük közelében gyűjtötték az eldobott szemetet. A környezetvédő egyesület tagjai az Ikervári utcai Zuhogónál, illetve a Kerekalja utca végi volt kavicsgödör helyszíneken dolgoztak. A Nádasdy utcában egy testvérpárral találkoztunk, akik cserkész ingben és nyakkendőben jöttek dolgozni, annyi szemetet szedtek, hogy telerakták vele az édesanyjuk kocsijának csomagterét, az Arénánál lehetett leadni.

Sárváron Grodvaltné Martos Veronika a lányaival, Évával és Zsuzsival tisztította az árkokat a Nádasdy utca végén

Grodvaltné Martos Veronika gimnáziumi tanár, osztályfőnökként is igyekezett bevonni a gyerekeket a tavaszi nagytakarításba. A saját lányai is szívesen jöttek segíteni, az egyikük, Grodvalt Éva a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, látványtervezést tanul, a kisebbik, Grodvalt Zsuzsanna 10. osztályos gimnazista. Az utca végén található zöld területet, az árkokat tisztították.

Meglátogattuk a szombathelyi református templom kertjét, ahol Jakab Bálint tiszteletes hívó szavára gyűltek össze az emberek, hozva a saját szerszámaikat és a jókedvüket, miután a közösségi oldalon egy posztban megkapták a tréfás iránymutatást, hogyan is kell tolni pontosan a talicskát. Gereblyéztek, kapáltak, irtották a borostyán hajtásokat, fát vágtak, fűrészeltek, rakták halomba, néhány óra leforgása alatt látványos rendet tettek.

Berzsenyi Zsolt gondnok elmondta, hogy nem csak a kerítésen belül serénykedtek, hanem a templomkert előtti közterületre is kiterjedt a figyelmük, mert eléggé elhanyagolt volt. Összegyűjtötték a száraz ágakat, leveleket, és az utcasarokra hordták, onnan fogják elszállítani. Közben szabadtéri főzés is volt: egy nagy üstben paprikáskrumpli rotyogott, megvendégelték egy ebédre a szorgoskodókat.

A következő napokban is lesznek hasonló akciók a megyében. A Vasi Hegyhát településein április 22-23-ára invitálják a lakókat a szőlőhegyek megtisztítására. A szervező a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, amely e program révén az Önkéntesség Magyarországi Éve tematikus héthez is csatlakozik. A Kőszegi-hegységben április 24-re, szombatra terveznek egyéni Tisztazöld Napot. Bárki felkerekedhet az egyháztartásban élő családtagjaival, hogy segítsen megtisztítani az erdőt. Az összegyűjtött hulladékot Kőszegen az Okmányos parkolóban található nagy Molok-tartályokba lehet elhelyezni személyesen. A határon átnyúló közös magyar-osztrák PUREGREEN (Tisztazöld) projekt kezdeményezője és vezető partnere az Írottkő Natúrparkért Egyesület. A projektben figyelemfelkeltő tudatosító akciókkal hívják fel a figyelmet arra, hogy mindnyájan tehetünk környezetünkért, ha tudatosan élve, életmódunkkal kevesebb hulladékot termelünk.

Kiemelt képünkön: Sági József és Berzsenyi Zsolt a templomkert előtti utcarészt is összetakarították, gyűjtötték és egybehordták az ágakat, leveleket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában