Frissen Vasból

2021.04.07. 20:00

Megnéztük, hogyan indult újra az élet Vas megyében – Videók

Húsvét után egy nappal elérte a koronavírus ellen beoltottak száma a 2,5 milliót Magyarországon, szerdán megkezdődhetett az újranyitás. Változott a kijárási korlátozás időtartama, kinyitottak a nem létfontosságú árucikkeket kínáló boltok, és újra fogadhatnak vendégeket a szolgáltatók. Életbe lépett a négyzetméter alapú számlálás is az üzletekben.

Cseh-Egyed Bernadett, Pajor András

Fotó: vaol.hu

Óvatosan indult újra az élet szerdán Vas megyében.

Szombathely

Néhány érdeklődő ugyan akadt, de nyoma sem volt a megszokott tömegnek a bevásárlóközpontok környékén. Farkas Richárd, a Family Center igazgatója elmondta: az egyes üzletek, boltok egyénileg gondoskodnak a beléptetéssel kapcsolatos szabályok betartásáról, a több mint 2700 négyzetméter alapterületű műszaki áruházban például mobiltelefonos applikáció segítségével figyelik a vásárlók számát.

Az üzletvezetők és az eladók mindenhol kiemelten ügyelnek a szabályok betartására, ha pedig sor alakulna ki, padlómatricák és a bevásárlóközpont személyzete segíti a másfél méteres védőtávolság megtartását. A legnagyobb, legforgalmasabb üzletek többsége száznál több vásárlót fogadhat egyszerre, a hétvégék kivételével pedig nem tartanak a tömegtől.

Hozzátette: bár az eredetileg vártnál egy nappal korábban újranyithattak az üzletek, minden készen állt ahhoz, hogy biztonságos körülmények között fogadhassák a vásárlókat. – Attól a pillanattól kezdve készültünk erre, hogy a kormány bejelentette a lépcsőzetes nyitás feltételeit – hangsúlyozta Farkas Richárd.

– Nagyon örülünk az újranyitásnak, gyakran járunk ide, ráadásul most sok helyen akciókkal várják a vásárlókat. Minden előírást betartunk, védjük magunkat és az eladókat is – mondta Tóth Tiborné, aki éppen az egyik kisebb sportboltban vásárolt férjével.

Nyári Brigitta üzletvezető elárulta: a kényszerpihenő ideje alatt is folyamatosan dolgoztak, árut pakoltak, szépítgették a boltot, intézték a webes rendeléseket, nagytakarítottak, fertőtlenítettek. Náluk egyszerre tizenegy vásárló tartózkodhat az üzletben, nem kizárt, hogy a hétvégi leárazások idején sorban kell majd állni.

Ellátogattunk egy másik szombathelyi bevásárlóközponthoz is, ahol négy óra körül érezhetően nagyobb lett a forgalom, de a parkolóban akkor sem kellett úgy vadászni a helyeket, mint a karácsony előtti nagy rohamok idején. A boltok előtt sehol nem álltak sorokban az emberek, mindenki egyből bejutott és volt tere körülnézni.

Kinyitottak Szombathelyen a kisebb belvárosi üzletek is. A népszerű gyermekruházati bolt például közösségi oldalán posztolta: üzletükben egyszerre tíz ember tartózkodhat, és a bejárat melletti üres kosarak száma jelzi majd, hányan mehetnek még be az üzletbe. Az egyik nagy, megyeszerte megtalálható drogérialánc is hasonló módszert választott, erről pedig törzsvásárlóikat elektronikus levélben is tájékoztatták.

Az egyik Fő téri menyasszonyiruha-szalon is új védelmi intézkedéseket hozott: a ruhapróba ideje alatt is kötelező a maszk viselése, továbbá mindenki csak egy embert vihet magával.

Vép

Hirtelen érte a szerdai nyitás híre az egyik vépi virágüzlet tulajdonosát. Vargáné Hábetler Viktória elmondta: egyik napról a másikra csak a nagykernél tudott virágot szerezni, de a hétvégére teljes lesz a kínálat. Az elmúlt hetekben a mintegy húsz négyzetméteres új üzletének felújításával foglalkozott, ahol – amint azt a bejáratnál jelezte is – egyszerre csak egy vásárlót fogad. Az igazi rohamot legelőbb anyák napjára várja, de néhány érdeklődő már az első napon akadt.

Vargáné Hábetler Viktória vépi virágüzletében a hétvégére lesz teljes a kínálat
Fotó: Szendi Péter

Sárvár

Kinyitott az üzletek többsége Sárváron is. A kisebb boltok bejáratánál több helyen jelezték, hogy hány személy tartózkodhat a boltban. Csupán néhány ajtó előtt láttunk várakozókat, a védőtávolságot megtartva. A főutcai fodrászat tulajdonosa, Gergitsné Váradi Klaudia elmondta: nagyon sokan érdeklődtek a zárvatartás ideje alatt is. Az újranyitáskor a korábban már alkalmazott időpontfoglalás alapján fogadja ismét vendégeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában