olvasás, mint orvosság

2021.04.26. 20:00

Mi lehet az, ami a jelenlegi ingerszegény helyzetből kiemel? Helyi könyvtárosok válaszoltak

A Covid alatt megháromszorozódott a depressziósok száma. Az elszigetelt élet velejárója az impulzus-szegénység, amiből egy lehetséges kiutat jelent az olvasás is. Könyvtárosokat kértünk, ajánljanak olyan szellemi kalandokat, amik kirántanak a bezártságból.

Merklin Tímea

20210421 Waldinger Dóra könyvtáros, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az olvasással, filmekkel úgy utazhatunk el, hogy otthon maradtunk, mégis egy más világba repítenek. A Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai jól átgondoltan válaszoltak: mi lehet az, ami a jelenlegi helyzetből kiemel.

Az álom és a valóság határán járunk, de mégiscsak hús-vér emberekről mesél, kicsit Gabriel Garcia Márquez-t idéző hangulatban Narine Abgarjan az Égből hullott három alma című könyvében, amely több különálló történetből áll.

Zsigri Mária ajánlja, aki maga is az otthontartózkodása alatt olvasta, azzal a tapasztalattal, hogy működik a varázslat: a mű teljesen kikapcsol, mindentől távol van, és mégis ráismerünk a mai világra. A helyszín egy örmény kis falu, ami a zord hegyekben teljesen elzártan létezik, és az emberek – a gyerekektől az idősekig – nagy törődéssel, odafigyeléssel vannak egymás iránt, szeretetben élnek, miközben minden megtörténik velük: egyéni és természeti katasztrófák, háború…

A felütés az, hogy egy pénteki napon délután, mikor a nap lemenőben volt, Szevojanc Anatolija lefeküdt meghalni, miután mindent elrendezett maga körül. A különleges meseszövevényben az első sortól kezdve megmutatkozik a finom mágia, ennek segítségével szól a könyv reményről, életről és halálról, lélekmelengető módon. Miután Anatolija lefeküdt meghalni, elindul feléje egy férfi, aki régóta tervezi, hogy megkéri a kezét, miután sok mindent megért, végre rászánja magát. Még gyermekük is születik.

Boros Ferenc is egy felnőtteknek való mesét ajánlott: Nail Gaiman: Csillagpor című regényét – kalandokkal, a jó és a rossz küzdelmével, örök szerelemmel és sok ármánnyal -, amely lenyűgöző stílusban íródott, és már rengetegen a szívükbe zárták a középiskolásoktól az idősebbekig. Olvasva egy kicsit megint gyereknek érezhetjük magunkat. Tristran hulló csillagot lát, és azért, hogy elnyerje egy hölgy szerelmét, megígéri, hogy elhozza neki. Elindul a nyomában, és egy varázslatos világba kerül, ahol a csillag emberi alakot ölt, ő pedig beleszeret. A trónörökösök szintén ezt a csillagot akarják megkaparintani, a boszorkányok pedig a szívére utaznak…

A könyvből 2017-ben film is készült, Michelle Pfeiffer és Robert De Niro is játszik benne. Ezen kívül A család kicsi kincse című 2006-os filmet ajánlja, amit azért érdemes kiemelni, mert pont azt a helyzetet figurázza ki, amiben vagyunk: a családdal összezárva előjönnek a problémák.

Waldinger Dóra egy Görögországba repítő könyvet ajánl
Fotó: Szendi Péter

Az alapsztori az, hogy bejut szépségversenybe egy rövidlátó duci kislány, akinek a családja nem átlagos. Az apa egy sikertelen karriertanácsadó, a bátyja némasági fogadalmat tett, a nagypapa kábítószerfüggő, a nagybácsi homoszexuális, aki egy csalódás kellős közepén van. Az anyuka próbálja összetartani a családot, de már ő is az idegösszeomlás szélén áll. Beülnek egy kisbuszba, és elindulnak California felé.

Humoros és drámai helyzetekben bontakoznak ki a régóta megbúvó konfliktusok, és a hétköznapi csodák, hogy a családban mégiscsak működik egy láthatatlan összetartó erő, és nem kell kiemelkedőnek lenni ahhoz, hogy a környezetünk szeressen és elfogadjon minket. Kidolgozott karakterekkel operáló, szatírikus, szívhez szóló, életigenlő mű, nagyon szórakoztató és szerethető mozi.

Waldinger Dóra az ókori görög mondavilágot megidéző regényt ajánl, Madeline Miller tollából. Kirké történetét követhetjük a gyerekkorától, aki Héliosz, a napisten és Perszéisz nimfa egyik lánya. A félistenekhez képest többszörös hátrányból indul, csalódások érik, mire azzá a ’boszorkánnyá’ válik, aki megjelenik többek között az Odüsszeiában. Miller stílusa könnyen beszippantja az olvasót: ügyesen vegyíti a mitológia ismert elemeit, de új nézőpontot ad a már ismert szereplőnek. Nemcsak Kirké karaktere árnyalódik, láthatjuk fejlődésének ívét, hanem az eposzokból megismert hősök tettei is más színezetet kapnak. Ebben a történetben nem mindig lesznek azok a pozitív hősök, akiket eddig annak ismerhettünk meg; láthatjuk, hogy ők is lehetnek gyarlók, elkapja őket a mánia vagy az agresszió. A könyv felér egy görögországi utazással.

Mindenki másképp gyógyítja a lelkét – fogalmaz Spiegler-Kutasi Nikoletta, aki hisz a tapasztalatban, a múltból érkező üzenet jelent formáló erejében. Ő Bérczes László beszélgetőkönyvét ajánlja, melyben dialóguspartner nem más, mint a fantasztikus Törőcsik Mari, a helyszín a színésznő velemi háza. Törőcsik Mari az alpokaljai kis faluban saját maga nevelte lucfenyője társaságban mesél a cannes-i életműdíjról, a főiskolai felvételiről, példaképekről, Alföldi Róbertről, a Magyar Köztársaságtól kapott kitüntetéseiről, családjáról, gyermekkori élményeiről. A légkör intim, néha már fájóan őszinte. Bérczes László kérdez, és a válaszokból kiderül, ki is az a Törőcsik Mari. A kötet több mint kérdésekre felfűzött életrajz. Érzelmi térkép, a világ a Nemzet Színészének szemüvegén keresztül. Lehet úgy örülni a tavasznak, a májusi napsütésnek, ahogyan ő is tudott, a velemi ház kertjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában