Frissen Vasból

2021.04.14. 20:18

Nem bővült a megyei értéktár

Vas Megyei Értéktár Bizottság szerdai ülésén megtárgyalta az újonnan érkezett beadványokat Kevy Albert elnökletével. A négy beadott téma közül egyik sem került be a megyei értékek közé.

Merklin Tímea

202007801 Körmend Kenutúra a Rába folyón. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: VN-Archív/Szendi Péter

A Döröskei Települési Értéktár a 240 darabos mérleggyűjtemény felvételét kérte a megyei értéktárba. A háztartásban, gyógyszertárban, postán, szatócsboltban, ipari tevékenységek során használatos mérlegek és súlyok, súlykészletek megfelelő elhelyezést kaptak a Fő utca 29. szám alatt. A gyűjtemény létrejötte és megtekinthetősége fontos helyi érték.

Sorkikápolna Község Önkormányzata a Kápolnai Boszorkányok kulturális csoportot javasolta, amely l8 éve képviseli az ízes menyecskehumort, és nevetteti a felnőttközönséget. Számos rendezvényen szerepeltek, hírnevet szereztek Szombathelyen és kistérségében, a Vasi Hegyháton, az Őrség falvaiban. Mind a tizenöt Vasvári Rétesfesztiválra új műsort készítettek, a zsűri mindig első helyezéssel, oklevéllel, díjakkal jutalmazta tevékenységüket, amely meghatározó helyi érték.

A VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium Szkok Iván Lakodalom című muráliájának felvételét kérte a megyei értéktárba. Elkészítésére 1988-ban meghívásos pályázat útján nyert megbízást a művész, a modellek az akkori dolgozók és diákok voltak. A mű az iskola kincse és büszkesége, méltán fontosnak tartott értéke.

Csörötnek község önkormányzata a „Rába vadvízi evezés” témát adta be, sport kategóriában. Indoklásában úgy fogalmazott: „A Rába szerelmesei (túrázók, evezni vágyók, horgászok) igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni e gyönyörű természeti kincs megőrzése érdekében, és mindemellett a legszélesebb körben terjeszteni és a természetvédelmi szempontokkal összhangban fejleszteni a folyó adta kikapcsolódási és feltöltődési lehetőségeket.” A bizottság úgy látta, hogy a témának nagy jövője van az induló turisztikai fejlesztések tükrében, és jelenleg a Rába folyó, mint természeti érték, már szerepel a megyei értékek között.

Az értéktárbizottság a döntései során mindig a javasolt objektumok és témák „megyei identitásképző erejét” mérlegeli – tudtuk meg.

Kiemelt képünkön: A Rába természeti értékként már része a megyei értéktárnak, a vadvízi evezés felvételét nem támogatták

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában