Frissen Vasból

2021.04.19. 09:42

Példaadó műemlékkgondozásért kapott kitüntetést Déri Péter plébános – frissítve

A műemlékvédelmi világnap alkalmából vehet át kitüntetést Déri Péter. Jánosháza plébánosát az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága tüntette ki, a díjátadót később tartják, ahogy engedi a vírushelyzet.

Bakos Ágnes

Déri Péter pélbános, 20210419, Jánosháza, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Négy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat hirdetett ki az ICOMOS, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa Magyar Nemzeti Bizottsága idén a műemléki világnap alkalmából.

Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntették ki Déri Pétert, aki 2008 és 2012 között püspöki titkárként és szertartóként szolgált, közben két évig volt a Brenner János Kollégium prefektusa, 2016 óta szentszéki bíró. Déri Péter 2012 és 2020 között volt Csehimindszent, tavaly óta pedig Jánosháza plébánosa. A méltatás szerint több évtizedes, kitartó, szakszerű műemlékvédő tevékenységét ismerték el „a rábízott, szolgálatának helyszínein működő római katolikus plébániatemplomok gondozásáért, a szakszerű és alapos helyreállítások megszervezéséért”.

Ugyanezt az elismerést kapta idén a Nemzeti Örökség Intézet a Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért. A műemlékvédelmi civil szakmai szervezet ICOMOS-díjjal ismerte el a bajnai Sándor-Metternich-kastélyt, a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária római katolikus templom felújítását, a sümegi Ramassetter-házat, valamint a szögligeti Szádvár romjainak konzerválását és bemutatását.

A műemlékek világnapját 1984 óta rendezik, az ICOMOS célja felhívni a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére.

A 2021-es díjak ünnepélyes átadását a koronavírus-járvány miatt egy későbbi időpontban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában