Frissen Vasból

2021.05.04. 14:00

Enyhítés: az idősotthonokat is megnyitották

Nyitás volt hétvégén az idősotthonokban is, ráadásul az anyák napjával kapcsolódva, így szombaton és vasárnap beindult a látogatóforgalom, sok virággal, de óvatosságból még mindig puszi és ölelés nélkül.

Merklin Tímea

Idősek otthona , Jónás Lajosné Márianéni, 20210305, Vasegerszeg, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A csepregi Területi Gondozási Központban kidolgozták a látogatás protokollját, hogy véletlenül se legyen tumultus. Csütörtökön jött ki a rendelet, hogy lehet látogatni, és elhagyni az intézményt, erre ők egy elektronikus levélben kiküldött tájékoztatással reagáltak. A hozzátartozóknak előre be kellett jelentkezni, és egyeztetett időpontban jöhettek, hogy elkerüljék a sokasodást, és kérték, hogy egy ellátotthoz ne jöjjenek egyszerre többen, legfeljebb ketten.

Más-más módon biztosították a látogatást a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és az azzal nem rendelkezőknek. A vasegerszegi otthonba csak oltottak mehettek be. A nyitás tehát nem „hűbelebalázs” módjára történt, sokan szerették volna megölelni egy év után a nagyit, mégsem tették, mert még mindig vigyázni kell egymásra. A virágokat át lehetett adni kézből kézbe, jólesett enni egy kis hazai süteményt is, de Csepregen a csomagokat most is várakoztatják.

Rengeteg virágot kaptak anyák napja alkalmából. A 100 éves Kolnhofer Katalin és Zétényi Irén csepregi intézetvezető
Fotó: Unger Tamás

– Egy évig megoldottuk, hogy senki nem kapta el a koronavírust, folytatni szeretnénk a sikeres védekezést – mondta Zétényi Irén a csepregi Területi Gondozási Központban, ahol a mostani nyitáskor új szabályokat alkottak a látogatáshoz. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők bemehettek a lakószobába is. Ha egy időben volt látogatója a két lakónak, az egyik család tagjai a társalgóban beszélgethettek, sokan az udvaron ültek le, jó idő volt.

– A biztonságos távolság megtartására, maszkhasználatra kértük a látogatókat, hiszen a beoltottak is lehetnek hordozók. Jobb vigyázni, azzal együtt is, hogy nálunk minden lakó megkapta az oltást. Az ölelés, puszi nem volt jellemző, bár tudom, hogy vágytak rá, a látogatók felelősségteljesen vették az akadályt. Sok virágot hoztak, a csomagokat fertőtlenítettük, várakoztatjuk. Nehéz döntések: ne okozzunk hiány érzetet, fájdalmat, de a szabályokat is tartsuk be. Az az elvem, hogy a fokozatosság a legbiztonságosabb.

Idősek otthona , Mártanéni és Sáranéni, 20210305, Csepreg, ut, Vas Népe / Unger Tamás
Fotó: Unger Tamás

Az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők csak az ebédlőben találkozhattak a lakóval. Gyerekek, unokák is jöttek oltási igazolvánnyal rendelkező felnőttel. A csepregi otthonból ezen a hétvégén még nem vittek haza senkit. Az új rend szerint heti háromszor lehet látogatni, előre egyeztetett időpontban.

A vasegerszegi Szent Miklós Idősek Otthonában Gergye Márton intézményvezető-helyettestől megtudtuk: már péntektől nagy volt a forgalom, mindenki jött, aki tehette. Csak védettségi igazolvánnyal léphettek be az épületbe, anélkül az ablakon át lehetett beszélgetni. Az anyák napi virágokat, házi süteményt átadhatták a látogatók. A virágokat nem mindenki vitte be a szobájába, volt, aki felajánlotta az otthon kápolnájának.

Kiemelt képünkön: A vasegerszegi idősotthonban Jónás Lajosné Mária a kápolnának felajánlott virágaival

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában