bőséges kínálat

2021.05.15. 07:00

Ez a jó palánta! – Idén is megszervezte szokásos vásárát a Herman-iskola – fotók

Teherautónyi paradicsom-, paprika-, brokkoli- és tökpalánta, valamint több tucatnyi egynyári virág várta új tulajdonosát péntek délelőtt a Parkerdő észak-déli főútján. Nyolc éve hagyomány, hogy a fagyosszentek elmúltával a Herman-iskola jóvoltából itt vásárolhatnak a kiskerttulajdonosok.

Cseh-Egyed Bernadett

20210514 Németh Csaba tanár úr, Palántavásárt tarott a Parkerdei kertbarát egyesület a Hermann Ottó iskolával karöltve, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Kosarakkal, vödrökkel a kezükben sorban álló kerttulajdonosok az út egyik, egy platónyi zöldségpalánta és egynyári virág az út másik oldalán – ez a kép fogadott bennünket péntek reggel a Parkerdő észak-déli főútjára meghirdetett vásáron, néhány perccel a nyitás előtt. Ide általában senki sem egy darab növényért érkezik, volt, aki például még listát is készített. Tíz kápia és húsz kaliforniai paprika, korai és befőzni való paradicsom, és így tovább – mutatja a papírt Pálffy Lászlóné, majd hozzáteszi: 1980 óta két kertet művelnek, lesz helyük bőven a palántáknak. Nagy a család, el is fogy majd a remélhetőleg szép adag termés.

Molnár Lajos, a Szombathelyi Kertbarát Egyesület elnöke avat be az előzményekbe: nyolc évvel ezelőtt állapodtak meg a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikummal, hogy egy évben egyszer, a fagyosszentek elmúltával kihozzák ide portékáikat, cserébe néhány kertben fogadják a végzősöket gyakorlatra, tapasztalatcserére.

A tulajdonosok több okból is örülnek a kezdeményezésnek: egyrészt nem kell a város másik feléről kihozniuk ide a növényeket, másrészt kedvező áron jutnak magas minőségű termékhez. A paprikapalánta pohárban például 150, kis földlabdában pedig 60 forintba került. Szépen fogyott az alma, a pritamin- és az erőspaprikapalánta is. Nagy Csaba, az iskola műszaki vezetője úgy tapasztalja, egyre nagyobb az igény a minőségi paprikára. Akár többet is fizetnek egy jó palántáért. – Ez a paprika más, ez a paprika azt tudja, amit egy paprikának tudnia kell. Igényesebb, de bőven terem – teszi hozzá. Sokan keresték a brokkolit és a salátát, a paradicsomból pedig a gömbölyű étkezési, illetve a befőzésre való fajták fogytak.

Jó tíz évvel ezelőtt sok kiskert cserélt tulajdonost a Park- erdőben, a fiatalok többsége pedig megszüntette a veteményest. Füvesítettek, sütő- és főzőhelyeket alakítottak ki, játékokat telepítettek a gyerekeknek. Molnár Lajos azt mondja, az utóbbi néhány évben visszafordulni látszik a trend: a fiatalok is rájöttek, milyen jó érzés felhúzni a földből a saját termesztésű hagymát vagy retket, leszedni a friss paprikát.

Szólt arról is: az 540 kiskertből ma már 140-et életvitelszerűen laknak. Ez az utak állapotára is rányomja a bélyegét. Az egyesület évente másfél-két millió forintot költ erre a célra, de ilyen igénybevétel mellett ez messze nem elég. Pozitívum azonban, hogy újabb trend is kialakulóban van: jó néhány ide építkező vállalta, hogy saját költségén rendbe tesz egy-egy utcát.

Kiemelt képünkön: Németh Csaba, az intézmény tanára kínálja a gyönyörű árut

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában