Frissen Vasból

2021.05.25. 12:00

Mobilunk funkciója véd a csalóktól – Utólag is telepíthető androidos telefonra

Sokan találkozhattak már a jelenséggel, hogy az ismeretlen számról érkező telefonhívás esetén telefonjuk kijelzőjén a „Potenciális csaló” felirat jelent meg.

Polgár Patrícia

A szolgáltatásban a felhasználók jelezhetik a potenciális csalókat

Fotó: MW-archív

Ezt egy az Android operációs rendszerrel működő telefonokra telepíthető alkalmazás jelzi a felhasználóknak. A funkciót egyes telefontípusoknál automatikusan telepítették. Kérdéseinkkel Magyarország három vezető mobilszolgáltatóját kerestük meg, amelyek egyöntetűen azt kommunikálják: a figyelmeztető üzenet a telefongyártók által készített és gyárilag telepített, vagy a készülék használója által az alkalmazásboltokból telepített tárcsázó szoftverek működésének eredménye, amelyre a szolgáltatóknak nincs ráhatása.

A szolgáltatók képviselői tájékoztattak: a funkciót gyárilag a Samsung okostelefonokra telepítik, de bárki, aki Android operációs rendszerrel rendelkezik, utólag is telepítheti azt. Lényege, hogy a telefon használói a bejövő hívás során a kijelzett, de a névjegyzékükben nem szereplő telefonszámokat megjelölhetik különböző kategóriákkal (spam, zaklató, csaló stb.), vagy blokkolhatják is a számokat a készüléken. A hívószámokhoz beállított jelölések később más felhasználók készülékén is megjelenhetnek hívásfogadás során. Így a felhasználók segíteni tudják egymást a csalásgyanús hívószámok kiszűrésében.

A szolgáltatásban a felhasználók jelezhetik a potenciális csalókat
Fotó: MW-archív

Mind a Magyar Telekom, mind a Telenor Magyarország megerősítette: a mobilszolgáltatók nem tartják nyilván, hogy a felhasználók milyen hívószámokat jelölnek meg gyanúsként. Továbbá, hogy a bejövő hívásforgalmat sem szűrhetik meg, mivel a híváskezdeményezés és -fogadás az általuk biztosított alapszolgáltatások része. Az utóbbi szolgáltató hozzátette: az ilyen megjelöléssel ellátott hívásokban jellemzően kéretlen reklámmal, direkt marketinggel, közvélemény-kutatással vagy játékkal keresik meg a hívott felet.

A Magyar Telekom felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy az ismeretlen hívások során legyenek körültekintők, személyes, illetve banki adataikat semmi esetre se adják ki a hívó félnek. Megjegyzik emellett, hogy magyarországi szolgáltatóval kötött előfizetői szerződés esetén, mobilszámon vagy vezetékes telefonon a belföldi hívásfogadás nem növeli az előfizető számláját. Lakossági ügyfeleik díjmentesen igénybe vehetik a „hívóazonosító nélkül érkező hívások tiltása” szolgáltatást, amely kizárólag a rejtett számos hívások kiszűrését szolgálja – ezeket automatikusan elutasítja a szolgáltató, amelyről a hívót hangbemondás tájékoztatja.

A Vodafone Magyarország tájékoztatójában szerepel: hálózatukban több olyan hatékony védelmi mechanizmust is működtetnek, amelyek sikeresen megakadályozzák a csaló szándékú hívások jelentős részét. Ezekről az ügyfelek nem kapnak értesítéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában