életmódi

2021.05.15. 07:00

Mutatjuk, hogyan kell helyesen ülni az irodai székben

A gerincünk egészségének szempontjából elengedhetetlen a megfelelő ülő- és állópozíció. Pár szabályt betartva mi magunk is sokat tehetünk a sokak életét megkeserítő hátfájás megelőzéséért.

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

Az emberek túlnyomó többsége ülve tölti a nap nagy részét, egy kis odafigyeléssel azonban élvezhetjük a helyes testtartás számos pozitív hatását. Például csökkenti az ízületek, a szalagok és az izmok terhelését, javítja a gerinc egyensúlyát és fenntartja azt, és alapvetően könnyebbé, felszabadultabbá teszi a mozgásunkat.

Hogyan üljünk tehát? Gyakori hiba – főleg a nők esetében – a keresztbe rakott láb. Ehelyett tartsuk lábunkat a földön, vagy használjunk lábtartót, hagyjunk teret a térd alatti rész és a szék között, a csípő pedig legyen kicsit feljebb, mint a térdeink. A vállunkat próbáljuk meg ellazítani és engedjük le, a nyakunkat pedig ne fordítsuk hosszú ideig oldalra. Ha a hátunk, legfőképp a derekunk nem tud jól támaszkodni a székben, ruházzunk be egy plusz háttámaszra, a nyakunkat pedig soha ne toljuk előre a monitor nézése közben.

A megfelelő testtartás gépelés közben is fontos, figyeljünk oda, hova és hogyan tesszük a kezünket. Az alsó karunk mindig legyen párhuzamos a talajjal, a könyökünk pedig zárjon be derékszöget az alkarral. A legfontosabb szabály pedig az, hogy óránként tartsunk tíz perc szünetet: ilyenkor álljunk fel és mozgassuk át magunkat.

Az ergonomikusan kialakított munkaállomás is sokat számít, ha gerincünk egészségéről van szó. Tegyük a monitort szemmagasságba, közvetlenül velünk szembe. A szék esetében keressük azokat a fajtákat, ahol állítható a magasság, a kartámasz és a háttámla, emellett lehetőleg legyen rugalmas is. Ha valami kevésbé hagyományosat szeretnék kipróbálni, használhatunk térdeplő széket vagy a különböző ülőlabdákat, ezek segíthetnek a megfelelő tartás elérésében.

Mit tegyünk, ha mégis fáj? Mindenképpen keressünk fel szakembert, a tünetek megismerése után ő adhat pontos diagnózist. Az alapos fizikai megfigyelés mellett szükség lehet akár labor-, CT- és MR-vizsgálatokra, így kaphat az orvos teljes képet a páciens állapotáról.

Kiemelt képünkön: A nem megfelelő szék is hátfájáshoz vezethet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában