Frissen Vasból

2021.05.12. 17:30

Nem kell a szomszédos települések bölcsődéibe vinniük a csákánydoroszlóiaknak gyermekeiket

Jövő héten elkezdődik az új minibölcsőde építése. A TOP pályázatából 110 millió forintot nyert el a település az új intézmény megvalósítására. Várhatóan jövő tavasszal már fogadja az első gyermekeket az óvoda telkén felépülő, árnyékolt terasszal is ellátott létesítmény.

Gyöngyössy Péter

20210511 bölcsőde építése, Horváth István polgármester, Csákánydoroszló, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A község önkormányzata már korábban döntött arról, hogy ha a pályázati források engedik, akkor hét kisgyermek befogadására alkalmas minibölcsődét építenek a településen. Horváth István polgármester tájékoztatása szerint két évvel ezelőtt felmérték, hogy a lakosság körében milyen igények mutatkoznak a bölcsődei ellátásra. Ennek alapján hozta meg a képviselő-­testület a döntést.

Az 1750 lakosú Rába-parti településen 70 óvodás és 200 általános iskolás gyermek ellátása eddig is működött, de igény mutatkozott a kisebb gyermekek fogadására alkalmas intézmény létrehozására is. Az önkormányzat kétszer is nekirugaszkodott forrásteremtésnek. A település már az elsőkörös pályázaton sikerrel járt, de az akkor elnyert összeg nem lett volna elég a teljes építkezésre, ezért új pályázatot adtak be – és el is nyerték a szükséges nagyobb forrást. Így most a TOP-keretből származó 110 millió forintból épülhet fel az új bölcsőde.

A támogatási szerződés megkötésével elindultak az előkészületi munkák. Lezajlott a közbeszerzés, kiválasztották a kivitelezőt, április végén megtörtént a munkaterület átadása és várhatóan a jövő héten megkezdődnek a munkák: a terület előkészítésével és az alapásással. A kivitelezésre 260 nap áll rendelkezésre. Várhatóan jövő év január közepére készül el az új intézmény és tavasztól fogadják az első gyerekeket.

– A 154 négyzetméteres épület az óvoda telkén áll majd, ezzel megkönnyítjük a többgyermekes családok életét – tudjuk meg Horváth István polgármestertől. – A gyermekszobához árnyékolt terasz és több egyéb kiszolgálóhelyiség is tartozik majd. Lesz melegítőkonyha, raktárhelyiség, személyzeti öltöző és vizes- blokk, a kisgyerekek kültéri játékai számára egy fedett tároló is készül. Akadálymentes lesz az épület.

– Csákánydoroszló legsikeresebb, legtermékenyebb időszakát éli ezekben az években – állítja V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. – Nincs olyan ember a településen, akit a jelenleg zajló fejlesztések közül valamelyik ne érintene. Mil­liárdos nagyságrendben érkeztek pályázati források a faluba, melyből bővül az iskola, tornaterem épül, megújult az óvoda és elkezdődött a Rába melletti turisztikai fejlesztés is. Bizonyára lesznek olyan helyi kisgyermekes családok, amelyeknek legalább ilyen fontosságú az új minibölcsőde. A kormány az óvodáskor alatti gyermekek ellátását szolgáló intézményhálózat fejlesztésével is arra törekszik, hogy a gyermeket nevelő családok számára a legjobb életfeltételeket biztosítsa.

Kiemelt képen: Horváth István polgármester a helyszínen a minibölcsőde terveivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában