Solymász telepről tűnt el

2021.05.02. 15:12

Németországból szökött meg az óriás rétisas, az Őrségben is látták

Különös vendége volt a hét első felében az Őrségnek. Helyi lakosok vették észre Kondorfa határában azt a hatalmas madarat, mely jól tűrte a fotózást is. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai kiderítették, hogy egy németországi solymászatból elszökött óriás rétisas pihent meg az őrségi lankákon.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Faragó Ádám Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Leginkább hatalmas robusztus élénksárga csőre vonta magára a helyiek figyelmét, amikor kedden először tűnt fel az Őrségben a hatalmas madár.

Faragó Ádámtól, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság zoológusától megtudtuk, hogy az óriás rétisas a világ legnagyobb sasfaja. Magassága meghaladhatja az egy métert, szárnyfesztávolsága megközelítheti a két és felet, testtömege 9 kilogramm is lehet. Eredeti hazája Északkelet-Ázsia. A Bering-tenger és az Ohotszki-tenger partvidéke mentén, valamint Kamcsatkán, Japán egyes szigetein és az Amur alsó folyása mentén fészkel. Halakat, vízimadarakat zsákmányol, de kisebb fókákat is elkap.

Fotó: Faragó Ádám/ Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

- Dekoratív jószág, bemutatóhelyek, állatparkok kedvelt látványossága -folytatta a zoológus. – A most előkerült példány lábán is béklyó maradványok jelezték, hogy valamilyen emberi környezetből szökhetett el. Elég esetlenül repült, közel engedte az embereket. Vélhetően ott ahol tartották nem volt alkalma nagyobbat repülni. Április közepén Németországból, egy solymász telepről eltűnt egy óriás rétisas. Felvettük velük a kapcsolatot, jelezték, hogy el is jönnének érte.

Fotó: Faragó Ádám/ Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Legutóbb 2017-ben Sopron környékén, hat éve pedig az Alföldön, Mezőhegyes és Kardoskút környékén figyelték meg az óriás rétisas egy-egy példányát. A most szem elé került példányt, szerdán látták utoljára Lehet, hogy már elvitorlázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában