Akik életüket adták

2021.05.29. 07:00

Ökumenikus főhajtással emlékeztek a magyar hősökre Jánosházán

Ökumenikus főhajtással emlékeztek a magyar hősökre. Az első és a második világháború emlékművét is megkoszorúzták tegnap a városban.

Bakos Ágnes

20210528 Hősök napi megemlékezés, Jánosháza, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Akikért most imádkozunk, azok nem kímélték önmagukat, sőt életüket és vérüket áldozták azért a földért, amelyet a Gondviselés jelölt ki számukra, hogy ez legyen a mi hazánk – kért áldást a magyar hősök emlékünnepén Déri Péter plébános. János evangéliumából idézett Kendeh-Kirchknopf László evangélikus lelkész: „Elérkezik az óra, már itt is van, amikor a halottak meghallják az Isten fia szavát.” Az önkormányzat szervezte emlék- ünnepen két koszorúzást tartottak: az első világháborúban meghalt hősök emlékművénél a Mária-kertben, aztán a második világháború hősei előtt tisztelegve a Kossuth téren.

A magyar hősök emlékünnepét 2001 óta május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Az ünnep eredete az első világháborúra vezethető vissza, 1917-ben hozott jogszabály kötelezett minden magyar várost és községet, hogy méltó emléket állítson „a most dúló háborúban” elesett hőseinek.

Kiemelt képünkön: Dr. Balás Endre jegyző és Kiss András polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában