karrier

2021.05.08. 07:00

Oroszlánrészt vállalt a Győri Ipari Park létrehozásában, ma pedig a kőszegi FTI-iASK-ban a nemzetközi kapcsolatokért felel

Dr. Magasházi Anikó közgazdász, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) kutatója, az intézet nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért felelős vezető és a Pannon Egyetem kőszegi kampuszának oktatója. Jelenleg az intézet újabb öt évre kinevezett főigazgatója, prof. Miszlivetz Ferenc mellett működő stratégiai kabinet tagjaként segíti a menedzsmentet a nemzetközi és gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az intézményi fenntarthatóság összehangolása terén. Emellett a többi vezetőhöz hasonlóan folytatja kutatásait. Mielőtt az akadémiai területre váltott, két évtizedes vezetői tapasztalatot szerzett üzleti területen. Gazdag szakmai pályafutásáról kérdeztük.

Tóth Kata

Fotó: VN/Horváth Attila

2017 őszén a Budapesti Corvinus Egyetem Multidiszciplináris Doktori Iskolájában, a közgazdaságtan területén szerezte PhD fokozatát Magasházi Anikó. Egészen pontosan 2017. február 15-én adta be a doktori disszertációját, és aznap kezdett főállásban az iASK-nál. A megelőző években több hónapot töltött doktori ösztöndíjasként Kőszegen a Társadalom- és Európa-tanulmányok Intézetében, még előbb a regionális fejlesztésben és pénzügyi területen, Magyarországon és Ausztriában dolgozott húsz évig, csak azután fordult a társadalomtudományi kutatások felé.

– Budapesten születtem, Albertfalván élt a családunk, a XI. kerület egyik városrészében. A szomszédsági élményeket hozom onnan, abban pedig, hogy az életem hogyan alakult, a keresztapámnak volt jelentős befolyása. Ő a II. világháború idején a közgazdasági egyetemen végzett és doktorált. Külkereskedő lett, hat nyelven beszélt, és a ’60-as évektől bejárta a világot a magyar kesztyűipar termékeivel. A nyelvtanulás és a gazdaság iránti érdeklődésem már általános iskolában megmutatkozott. Külkereskedelemre szakosodott középiskolába jártam, majd felvettek az akkori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre, ahol 1983-ban okleveles közgazda diplomát szereztem külgazdasági szakon. Öt évvel később ugyanott egyetemi doktori fokozatot, mindkét dolgozatomat Szingapúrhoz kapcsolódóan védtem – meséli.

Egyetemi éveiből a kulturális pezsgést és nyitottságot, a gazdaságpolitikáról való diskurzust és az AIESEC nemzetközi nonprofit diákszervezetet említi. Az utóbbi a mai napig meghatározó kapcsolati hálót jelent számára kül- és belföldön. Az egyetem utolsó évében a közgazdászhallgatók nemzetközi szervezetének Brüsszelben ő volt a vezetője Közép-Európából elsőként. Első munkahelyén, a CIB Banknál a munka nemzetközisége vonzotta. Közép-Európa, Skandinávia és Ázsia bankjaival tartott kapcsolatot, finanszírozási területen dolgozott, és azt is elemezte, hogy gazdasági-politikai értelemben hogyan fejlődnek ezek az országok. Kilenc év után, osztályvezetői pozícióból váltott, közben 1988-ban megszületett a lánya, két évvel később a fia.

– Gyeden voltam még, amikor a férjem egy bécsi kutatóintézettől felkérést kapott egy feladatra. Már kinn éltünk, amikor engem is megtalált egy lehetőség. Egy bécsi bankcsoport résztulajdonosként Győrben az ország első ipari park fejlesztését kezdte el közösen a győri önkormányzattal. Az osztrák-magyar vegyesvállalat ügyvezető igazgatójaként és a bécsi holding társaság ügyvezetőjeként a Győri Ipari Park létrehozását és az infrastruktúrával ellátott telkek marketing- és értékesítési feladatait foglalta magában a megbízatás együttműködésben helyi, regionális és országos kormányzati szereplőkkel, nemzetközi nagyvállalatokkal, ingatlanfejlesztőkkel, helyi kisvállalkozásokkal. A befektetés-ösztönzés és a regionális fejlesztés szép összekapcsolása valósult meg ez által. Kiemelkedő feladatot jelentett 1997 és 2000 között az Ipari park Központjában az Innovációs és Technológiai Központ létrehozása, melynek fejlődése a győri autóiparhoz kapcsolódóan a mai napig példaértékű Magyarországon.

2001-ben újabb kihívás találta meg: a bankcsoport nevében hazajött Budapestre, az itteni lízing-leányvállalatot vezette. 2006-tól a globális menedzsment csoport részeként a magyar lízing-leányvállalat vezérigazgatója lett, 2010-től két évig a nemzetközi lízing terület üzletágvezetője Ausztriában. 2012-ben Bécsből Budapestre vezetett az útja a világ egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaságához. Az egyéves epizód húsz év után új indulást hozott.

– Akkortájt felmerült bennem: rég foglalkoztam azzal, mi történik Szingapúrban. A munkámmal párhuzamosan 2012-ben PhD keretében kezdtem elmélyülni a témában. Az egyik tanárom tett említést a kőszegi ISES Alapítványról, amelyik fiatal és tapasztalt kutatókat keresett. 2014-ben PhD-hallgatóként pályáztam, így kerültem Kőszegre. Ezt két további több hónapos ösztöndíjprogram követte. 2017-ben védtem meg a doktori disszertációmat „Transznacionális vállalatok és hálózataik. Szingapúri tanulságok úton az innováció-vezérelt gazdaság felé” címmel – mondja.

Abban az évben a nemzetközi kapcsolatok koordinátora és kutató kettős feladattal bízta meg Miszlivetz Ferenc főigazgató. 2017-18-ban ő volt az iASK és a City University of New York közös „Körkörös Gazdaság Kőszeg példáján” projektjének egyik vezetője. A Pannon Egyetem Kőszegi Kampuszán a Globalizáció és a regionális fejlődés tantárgyat tanítja évek óta. Az elmúlt évek lényeges hozadékaként említi még az itteni intellektuális közeget: karnyújtásnyira vannak a legkiválóbb professzorok, akikhez ma már jó barátság fűzi.

– Kőszeg intellektuális oázis, én pedig magánemberként is a nagykövete lettem mindannak, amit ad. Az intézet első ötéves periódusa most zárult. Indul az újabb öt év, amelyet izgalmas, szinte új indulásként élünk meg mindannyian, és amely egyre többszínű kihívást és feladatot tartogat.

Kiemelt képünkön: Magasházi Anikó kutatási területei a globalizáció és a regionális fejlődés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában