Frissen Vasból

2021.06.19. 08:35

Az autizmusban érintett családok és a pandémia

Az autizmusban érintettek támogatásában nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a szülők pszichés jóllétét célzó programokra, különösen egy pandémiás időszakban, derült ki Pachner Orsolya, az ELTE PPK szombathelyi pszichológiaképzésének koordinátora és szerzőtársa átfogó elemzéséből.

Vas Népe

Forrás: Shutterstock

Fotó: RMC42

A járványügyi intézkedések és lezárások jelentős kockázatot jelentettek az autizmus spektrumzavarral élők és családjaik mentális egészségére. Pachner Orsolya és Aranyi Gábor, az ELTE PPK kutatói összegyűjtötték a nehézségeket, amelyekkel az autista gyerekek és családjaik szembesültek. Felsorolták a jó gyakorlatokat is. A feltárt problémákat négy kategóriába sorolták: az autizmuskutatás nehézségei, az autizmussal küzdő gyermekek és serdülők előtt álló kihívások, az oktatás és a szolgáltatások nehézségei, a szülőket és a családokat érintő problémák. A kutatások fő problémája a járványidőszakban az online diagnózis-felvétellel függött össze. Egyúttal a járvány olyan irányba terelte az autizmussal kapcsolatos tudományos munkát, ami lehetőséget kínált a kutatás és a gyakorlat közötti szakadék megszüntetésére.

A kihívásokkal kapcsolatban azt találták, hogy mivel az autisták hajlamosabbak a betegségekre, nagyobb eséllyel kapják el a koronavírust és a korlátozások miatt kiszolgáltatottabbak a mentális problémáknak is. A szerzők leszögezik: az autista emberek ebben az időszakban kiemelt figyelmet igényelnek, számukra a mindennapi rutin felborulása különösen megterhelő. Sokuknak nehéz a szabályok megértése és betartása, érzékszervi érzékenységük miatt pedig az arcmaszkok, gumikesztyűk, kézfertőtlenítők használata.

A szociális készségeket illetően azt találták, hogy mivel az autisták nehezebben alakítanak ki társas kapcsolatokat, a társadalmi érintkezést minimalizáló pandémiás időszak kevésbé negatívan hatott rájuk. Az oktatásban: jelentősen csökkent a terápiához és a megfelelő oktatáshoz való hozzáférésük. A távolléti oktatás alatt többségük csak a családjára támaszkodhatott. A járványhelyzet komoly terhet jelentett szüleiknek is. A kutatók kiemelik: nagy hangsúlyt kellene fektetni az autista gyermeket nevelő apák és anyák mentális egészségének védelmére és ellenálló- képességének megerősítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában