siker

2021.06.15. 12:53

Negyvennégy vasi befutó – A Hungarikum pályázat révén összesen 135 millió forint érkezik a megyébe

Negyvennégy vasi nyertes van az Agrárminisztérium idei Hungarikum pályázatán – tudtuk meg V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőtől, miniszteri biztostól a tárca keddi sajtótájékoztatója után.

Merklin Tímea

Fotó: Agrárminisztérium

A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására 930 millió forint volt az országos keret, és 925 pályázat érkezett. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 2020-ban az eredeti támogatás keretösszegét, a 230 millió forintot 750 millió forinttal megemelte a kormány, további 50 millió forintot pedig egyedi támogatásokra fordítottak. 2021-ben már a megnövelt összegre írt ki pályázatot az agrártárca, amelyre egy óra alatt újból háromszoros (több mint 3 milliárd forintnyi) igény, a tavalyihoz képest majdnem ötszázzal több pályázat érkezett. V. Németh Zsoltot a vasi nyertesekről kérdeztük.

- A 342 pályázóból 44 vasi került ki nyertesen, a megpályázható 930 millió forintból összesen 135 millió forint érkezik a megyébe – mondta a miniszteri biztos, és kiemelt néhány példát. Kuncz Adolf csornai premontrei prépost Hegyhátsálon született, ezért a szülőfaluja kiadvánnyal és rendezvénnyel kívánja bemutatni az életútját „Egy szabad, mívelt és boldog Magyarországért” címmel. Kétvölgyön elkészíttetik az egyedi háznevek tábláit. A Rönökért Közhasznú Egyesület a Szent Imre-templom ismertetését és népszerűsítését tűzte ki célul egy kétnapos rendezvénnyel. Magyarszecsőd fesztivált szervez, kiadványt készít. Felsőmarácon egy többfunkciós teret alakítanak ki értékeik bemutatására. Nagyrákos a Völgyhídi vásár rendezéséhez nyert pályázati támogatást. A Vas Megyei Önkormányzat családoknak szervez vetélkedőt, amely Hargita és Vas megye értékeit ismerteti meg velük. Szentgotthárd nevezetes személyek és épületek bemutatására készít kiadványt, kiállítást és információs táblákat. Csehimindszenten a hercegprímást bemutató rendezvény lesz. Karakó a település ezeréves fennállásának évfordulóját ünnepli.

Az embereket nemcsak a saját nevük alapján tartják számon, hanem úgy is, hogy milyen nevű házban laknak. A településeken mostanában egymással párhuzamosan több helyen is megkezdték a régi háznevek összegyűjtését, a meglévő és az eltűnt épületek és háznevek beazonosítását.
Képen: Doncsecz András, Kétvölgy polgármestere már elkészíttette a házneveket jelző agyagtábla prototípusát
Fotó: Szendi Péter

A Hungarikum pályázaton Vas megye a többi megyéhez képest szép eredményeket hozott, a nyertesek számában és az elhozott összegek arányaiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában