Frissen Vasból

2021.06.12. 17:00

Pályán maradni – A legnagyobb gond a munkaerőhiány

A munkaerőpiac pandémia utáni helyzete, a jelenlegi vállalati igények, valamint a szakképzés és a felsőoktatás új kihívásai volt a témája egy péntek délutáni kerekasztal-beszélgetésnek.

Cseh-Egyed Bernadett

Középen dr. Hende Csaba az ELTE SEK-en megrendezett eszmecserén

Fotó: Cseh Gábor

Nincs egy hónapja, hogy dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezésére több nagyvállalat vezetője ült össze az ELTE SEK konferenciatermében, és megvitatták a legaktuálisabb kérdéseket, problémákat. A helyszín ezúttal is az ELTE volt, a téma pedig hasonlóan aktuális: mennyiben alakította át a Covid a munkaerőpiacot? Miként tudnak a folyamatosan változó helyzethez igazodni az oktatási intézmények? Ilyen kérdések hangzottak el a másfél órás beszélgetésen.

Bevezetőül Hende Csaba elmondta: az elmúlt egy évtizedben Szombathely páratlan fejlődési utat járt be, a város az iparűzésiadó-bevételét gyakorlatilag megduplázta. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a 27 európai uniós tagállam közül hazánkban gyarapodott a legnagyobb mértékben a munkahelyek száma az első negyedévben.

Középen dr. Hende Csaba az ELTE SEK-en megrendezett eszmecserén
Fotó: Cseh Gábor

Völler László, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja megerősítette: ahogy a pandémia előtt, most is a munkaerőhiány okozza a legnagyobb gondot a vállalkozásoknak. Szó esett a minimálbér kétszázezer forintra emeléséről is, a szakember szerint ez valamelyest vonzóbbá tenné a külföldre kijárók számára a munkát. Javaslatot is tett arra vonatkozóan, hogy ezt milyen járulékok mellett látja kivitelezhetőnek. Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője kifejtette: a kormány támogatásainak köszönhetően több mint 14 ezer munkahelyet védtek meg Vas megyében. Hozzátette: magas­ szintű munkahelyeket kínálnak térségünkben, nagy kihívás ezeket betölteni.

Berta Péter, a munka­erő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel is foglalkozó WHC Kft. ügyvezetője üdvözölte a tervezett vasi közútfejlesztési terveket. Mint mondta, az emberek oda mennek szívesen dolgozni, ahol vannak utak és ahol jól tudják érezni magukat. Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori megbízottja részletezte az intézmény bővülő, a régió igényeihez igazodó képzési kínálatát.

Kiemelte, hogy az ELTE-hez való csatlakozás óta dinamikusan emelkedik az ide jelentkezők száma. Büki Zoltán, a Kisalföldi ­Agrárszakképzési Centrum főigazgató-helyettese és Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója szintén fontosnak tartja, hogy olyan szakembereket képezzenek, akikre a jövőben szükség lesz.

Úgy látják, az irány jó, az elmúlt évek összefogásának már jelentkeznek az eredményei, de el kell érni, hogy a fia­talok a választott pályán maradjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában