Frissen Vasból

2021.06.30. 07:00

Tombolt a hőség, sok riasztást kaptak a mentők Vas megyében

Aki tehette, vízparton, strandon töltötte a keddi napot, de sokan keresték fel az ivókutakat és a párakapukat is. Megyeszerte 35 Celsius-fok körüli értékeket mérhettünk.

VN

Takács Luca és Magó Magdolna Sárváron, a városi ivókútnál töltötték újra kulacsaikat

Fotó: Cseh Gábor

A megyei tiszti főorvos június 19-én adott ki először hőségriasztást, amelyet többször meghosszabbítottak és magasabb szintre emeltek. Az elmúlt hétvége ugyan hozott némi enyhülést, de lényegében tíz napja tart a kánikula, több me­leg­rekord is megdőlt az elmúlt héten. Jákli Imre, az OMSZ szombathelyi állomásának helyettes észlelője lapunknak elmondta, egy időre búcsút inthetünk a forróságnak. Nyári időnk lesz, átlagos hőmérsékletekkel.

Szerdán egyre több felhő érkezik térségünkbe, estefelé pedig megnő a záporok, zivatarok esélye. Az érkező hidegfront néhány fokos enyhülést hoz. Ezen a két napon a mérsékelt alapszelet élénk, olykor viharos lökések kísérhetik. Csütörtökön és pénteken már csak 25 Celsius-fok körüli értékeket mérhetünk, a változó vastagságú felhőzetből többször várható kisebb mennyiségű csapadék. A hétvégén is változóan felhős lesz az ég, de csökken a csapadékhajlam, és ismét tovább melegszik a levegő, 26–28 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Takács Luca és Magó Magdolna Sárváron, a városi ivókútnál töltötték újra kulacsaikat
Fotó: Cseh Gábor

– Bejött a jóslat – mondta Köcse Tamás vezető mentőtiszt arra a kérdésre, hogy több riasztást kaptak-e a meleg miatt. Ezt ugyanis múlt héten is megkérdeztük, akkor úgy nyilatkozott, a minimális esetszám-növekedés és a kánikula között egyelőre nem lát összefüggést, de ha tartós lesz a meleg, elkerülhetetlenül több riasztást fognak majd kapni. Ez pedig már a hétvégén is így volt, kedden délután 16 óra körül pedig már annyi riasztást kaptak, ami máskor egy teljes nap alatt jön össze.

Hat-nyolc olyan esetük volt, ami biztosan összefügg a meleggel, megjelentek a folyadékhiányos állapotból eredő és a vérnyomáscsökkenéssel összefüggő rosszullétek. Volt, aki padon, más egy étteremben lett rosszul, haláleset viszont szerencsére nem történt. A mentők arra kérnek mindenkit, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, főleg ne a tűző napon, és mindenki ügyeljen az ásványi anyag, valamint az elvesztett folyadék pótlására. Jó módszer lehet – különösen az idősek számára, akik amúgy is hajlamosak keveset inni – egy másfél literes palack megtöltése vízzel, mert így jól nyomon követhető a fogyasztás. A nap végére két ilyen palacknak el kell fogynia, ez a minimum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában