Frissen Vasból

2021.06.29. 18:00

Viharra felkészülten: tanácsok a katasztrófavédelemtől

A rekkenő hőséget a múlt héten heves vihar szakította meg, és bár újra eluralkodott a hőség, zivatarokra mindig számíthatunk. A károk mérséklésére ad tanácsot a katasztrófavédelem.

vaol.hu/zaol.hu

Fotó: Olvasó

Legfontosabb a tájékozottság, azaz értesülni, ha viharra számíthatunk. Ebben segíthet a katasztrófavédelem letölthető és személyre szabható mobilos alkalmazása, a VÉSZ.

Ha erős szél várható, zárjuk be a helyiségek nyílászáróit, tegyük biztonságos helyre vagy rögzítsük a szabadban lévő tárgyakat, nehogy elszabadulva súlyos sérülést okozzanak. A vízelvezető árkokat az év minden időszakában rendezetten, tisztán kell tartani.

Rendszeresen kaszáljuk, ám kerüljük a gyomirtást, mert a növényzet nélkül az árkok oldaláról az esőzés sarat mos le. Ha a nagy mennyiségű csapadékvíz betör a mélyebben fekvő helyiségekbe, akkor ott minden esetben áramtalanítsunk. Ezt követően pakoljuk fel vagy vigyük ki az értékeket. Autóval inkább álljunk ki az utcára vagy magasabb helyre, de lehetőleg ne fa alá.

Szabadban az aktuális időjárás-jelentés ismeretében tervezzünk elfoglaltságot úgy, hogy villámlás esetén közeli épületbe vissza tudjunk vonulni, vagy teljesen zárt, felül is fémmel borított gépjárműbe húzódjunk. Zivatarban kerüljük a kiemelkedő tárgyak – oszlop, torony, fák, elektromos távvezeték –, barlangbejáratok, nyitott térségek, vízfelületek közelségét. Épületen belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Kapcsoljuk ki az összes elektromos készüléket, húzzuk ki a konnektorból és az antennacsatlakozóból a zsinórokat, és ezektől is maradjunk távol. Az utolsó, hallható villámcsapás után még várjunk 30 percet, és csak aztán kezdjünk tennivalóinkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában