Frissen Vasból

2021.07.21. 07:00

A Szélrózsáért járt a fődíj – Különleges emlékmű épül Szombathelyen – fotók

A civil szervezetek tagjaiból alakult Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága kihirdette tegnap az Ezredévi parkban felállítandó Nemzeti Összetartozás Emlékhelyére kiírt pályázat eredményét.

Tóth Kata

20210720 Rónaszéki Linda és Lieb Ferenc, Új trianon emlékmű épülhet, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Lieb Roland Ferenc építész tervezőművész, szobrászművész és Rónaszéki Linda képzőművész közös munkája, a Szélrózsa című pályamű nyerte az 1. díjat az országos nyílt művészeti tervpályázaton. Gregersen-Labossa György korábbi szombathelyi evangélikus lelkészt számos „civil” szál köti Szombathelyhez. A Megyeháza dísztermében ő foglalta össze az eddig megtett utat az emlékhely létrehozására tett felhívástól a művészeti tervpályázat kiírásán át addig, hogy a beérkezett jeligés művek közül kiválasztották a díjazottakat.

Megosztott 3. helyezést nyert András Csaba Góbé című szobra és Ledersberger-Lehoczky Erzsébet Pantha Rei című alkotása (100-100 ezer forint díjazással). Második helyezett lett Balanyi Zoltán Credo 2021 című pályamunkája (300 ezer forinttal díjazták). Az 500 ezer forintos fődíj a Szélrózsáért járt. A győztes alkotásról elhangzott: új közösségi és esztétikai funkciót ad majd az Ezredévi Parknak. Megfelel a nemzeti összetartozás szellemiségének, térbeli kompozíció, mely utal a trianoni békediktátum következményeire, a történeti Magyarország és Vas vármegye területi megcsonkítására, összhatásában viszont reménykeltő, jövőbe mutató.

Kifejezi a nemzet egységét és életerejét. Majd az alkotók mutatták be pályaművüket, annak egyedi szimbolikáját. Az első ránézésre esztétikus, víztükrön lebegő virág tudatosan megtervezett kompozíció: vasbeton szirmait vékony bandázs tartja egyben. A virág közepében lévő bimbó a biztonságot jelképező anyaország, a szirmok az elszakított területeket, a szétszóródott magyarságot jelképezik, mondta Rónaszéki Linda.

 

Gregersen-Labossa György hangsúlyozta: civil akció eredménye a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye ötlete, az eddig végzett munka és a beruházási költség előteremtése is. Szombathely köz- és kulturális életét meghatározó polgári közösségek állnak mögötte, és mostantól különösen várják a polgárok, az önkormányzat és mecénások nagylelkű támogatását az emlékműhöz: 50 millió forintot szeretnének összegyűjteni az egykori Vas vármegye teljes területéről.

Köszöntőjében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke annak adott hangot: az összefogás abban a megyében szerveződik, amelyben az ország egyik emblematikus trianoni emlékműve van, a Ság hegyi Trianoni kereszt. Szombathely most példát mutathat: száz év után a megyeszékhelyen is lesz egy méltó alkotás. Bejelentette: ősszel a Megyeházán Sütő Éva iparművész Trianon-emlékzászlóját árverezik el az emlékmű javára.

Kiemelt képünkön: Rónaszéki Linda és Lieb Roland Ferenc maketten mutatták be alkotásukat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában